Връзки за достъпност

Извънредни новини

В бюджета няма средства за непредвидени разходи. Средната годишна инфлация ще е 12,6%


Служебната министърка на финансите Росица Велкова
Служебната министърка на финансите Росица Велкова

В бюджета няма средства за непредвидени разходи, а в заложените капиталови разходи няма голям резерв. Това каза служебната министърка на финансите Росица Велкова на пресконференция в понеделник.

Велкова добави, че не се очаква бюджетът да бъде преизпълнен, което превръща икономиите в отделните ведомства като единствен начин да се правят извънредни разходи.

„Има коментари, че съществуват значителни възможности на бюджета за финансиране на допълнителни разходи - като енергийни помощи и увеличаване на доходите, но те се несъстоятелни“, каза Велкова.

Министърката на финансите каза, че растежът на брутния вътрешен продукт (БВП) за годината ще бъде от 2,9%, а догодина ще спадне до 2,2%.

„За тази година очакваме забавяне на ръста на БВП през третото и най-вече четвъртото тримесечие на тази година. Инфлацията ще се забави заради свиване на потреблението не само в България, но и в ЕС, и средногодишната инфлация ще е 12,6 на сто. Догодина инфлацията ще е 5,6 на сто“, каза министърката.

Към днешна дата от гласуваните 10,3 млрд. лв. за държавен дълг са изтеглени 1,8 млрд. Очакваният дефицит към актуализираната фискална програма ще достигне до 6,2 млрд. (4,1% от БВП), а в сектор „Държавно управление“ дефицитът ще е от 6% от БВП. През 2023 г. се очакват още по-големи дефицити.

През месец юли инфлацията достигна 17,3%, което се равнява на най-голямото поскъпване от 1998 г. насам. Най-сериозно поскъпване беше отчетено при транспорта, храните и комуналните услуги.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG