Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Путин не е Русия". Войникът, който описа руските зверства в Украйна, потърси убежище във Франция



При пристигането си в Париж Павел Филатиев изгори всичките си руски документи
При пристигането си в Париж Павел Филатиев изгори всичките си руски документи

Парашутистът Павел Филатиев, който напусна Русия, след като разказа в книга за престъпленията на руската армия в Украйна, избяга в Париж. Той поиска политическо убежище във Франция.

Още след пристигането си на летище "Шарл дьо Гол", Филитиев изгори руските си документи - паспорти, военна книжка и ветеранска карта от Кавказ.

Той показа това във видео, което снима сам с телефона си. То беше публикувано в официалния канал в YouTube на правозащитната организация Gulagu.net, която му помогна да напусне Русия. Под записа е написано, че това е протест срещу "мафиотската политика на руския диктатор Владимир Путин и войната, която той разпали, убивайки десетки хиляди руснаци и украинци".

Във видеото той критикува руските власти и се оплаква, че винаги е бил патриот, но се е оказал безполезен, както повечето други войници, които получават мизерни пари.

"Обичам Русия, обичам целия ни народ, но Путин не е Русия и сегашното ни правителство не е Русия. Путин, върви на майната си! (Путин, иди н...й!)", казва накрая избягалият военен. Този призив на защитниците на Змийския остров в Черно море се превърна в един от основните, които се използват срещу руската агресия в Украйна.

Филатиев изрича призива и след това къса всеки от документите. Накрая ги изхвърля в тоалетна и пуска водата.

Известната журналистка от опозиционното издание "Новая газета", която също беше принудена да напусне Русия, след заплахи и палеж на автомобила й, обяви, че се очаква интервю с Филатиев.

В електронната книга "ZOV", която публикува в своя акаунт в социалната мрежа "ВКонтакте", Филатиев описа как руски войници, изпратени в Украйна, са участвали в грабежи на цивилни по заповед на командването.

„Влязохме в офиси, които разполагаха с кухня и хладилници. Ние, като диваци, изядохме всичко, което имаше - зърнени храни, овесени ядки, сладко, мед, кафе. Беше ни абсолютно безразлично, вече бяхме доведени до краен предел. До какво дивашко състояние можеш да доведеш хората...“, пише Филатиев в книгата си.

След публикуването на текста, той се е укривал в продължение на две седмици в различни хотели, за да не бъде заловен от руските власти. След като избяга от Русия той първо обяви, че ще замине за САЩ, но в крайна сметка потърси убежище във Франция. Очаква се решението на властите в Париж.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG