Връзки за достъпност

Извънредни новини

Защитниците на Змийския остров, които Украйна обяви за мъртви, са пленени живи от руските сили


Цялата инфраструктура на острова е била унищожена от руските войски
Цялата инфраструктура на острова е била унищожена от руските войски

Украинските защитници на Змийския остров в Черно море, за които президентът Володимир Зеленски обяви, че са загинали след руска атака на 25 февруари, се оказаха живи, но пленени от руските сили. Това стана ясно от съобщение на украинските военноморски сили.

„Много сме щастливи да научим, че братята ни по оръжие са живи и здрави“, пишат украинските военни. Те добавят, че е станало ясно, че войниците и граничният патрул са отблъснали две руски атаки, преди да бъдат пленени.

Впоследствие руските военни са унищожили цялата инфраструктура на острова, включително и морския фар на него. Островът е бил и бомбардиран от руски кораби и авиация.

„Руската пропаганда се опитва да извърти „новината“, твърдейки че украинските власти са „забравили“ и „погребали“ техните сънародници“, пишат от още от военноморските сили на Украйна.

В петък запис, за който се твърди, че съдържа разговор между защитниците на острова и руски боен кораб, обиколи света. В него руският кораб предлага на украинските бранители да се предадат, но те отказват с фразата „Руски военен кораб, ходи се ш****“ .

Тези думи бързо станаха популярни в социалните мрежи, а историята обиколи световните медии. Потвърждението тогава беше дадено от Володимир Зеленски, който обяви, че защитниците ще получат наградата „Герои на Украйна“ посмъртно и каза:

„На нашия остров Змийски, граничните охранители умряха геройски, като не спряха да го бранят докрай. Те не се предадоха. Вечна памет на тези, които дават живота си за Украйна“.

В дните след тази новина в различни руски източници започна да се появява информация за това, че защитниците са пленени живи. В техните съобщенията, обаче се говореше за различен брой хора и не се споменаваше за предприетите военни действия. Малко по-рано руският медиен регулатор Роскомнадзор установи стриктни регулации за отразяването на войната в Украйна, които бяха в синхрон с реториката на Кремъл.

Досега руските власти не дават информация за загубите, които търпят от началото на инвазията. Украинската армия пък дава ежедневни отчети, които обаче няма как да бъдат потвърдени от независими източници.

В ранните часове на 24 февруари Русия започна инвазия в Украйна. Руските войски нахлуха от три фронта – изток, север и юг, съответно от Русия, Беларус и незаконно анексирания полуостров Крим. До момента цивилните жертви в Украйна са над 200, според украинските власти, а близо половин милион украинци напуснаха страната си. Над 5000 руски войници са убити, а армията на Украйна също е дала много жертви.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Обяснено в две минути. Какво се случва в Грузия
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00
XS
SM
MD
LG