Връзки за достъпност

Извънредни новини

Как украинските защитници на Змийския остров отказаха да се предадат и загинаха под руски обстрел


Островът е с площ по-малко от 1 кв. км., но е ключов за защитата на черноморската граница на Украйна. В четвъртък Русия го нападна, а неговите 13 защитници отказаха да се предадат и загинаха.

Докато целият свят беше вперил поглед в атаката на Русия срещу Киев, Харков, Одеса и други големи градове в Украйна, един малък остров в Черно море също попадна под обстрел. Неговите 13 защитници отказаха да се предадат и загинаха*. Тяхната история обиколи света.

Става въпрос за бранителите на Змийски остров, който се намира в непосредствена близост до бреговете на Румъния и делтата на Дунав. Той е по-малък от 1 км2, но служи и за контрол на морската граница на Украйна. На няколко пъти в последните години мястото беше посещавано от президента Володимир Зеленски, а там се извършваха и отбранителни учения, които да подготвят защитниците му от атака.

В четвъртък тази атака дойде. В социалните мрежи беше разпространен звуков запис преди началото ѝ. За него се твърди, че е разговор между защитниците на острова и руски военен кораб.

„Това е руски военен кораб, повтарям, това е руски кораб. Предлагам да свалите оръжията си, да се предадете, иначе ще ви бъде нанесен удар. Потвърдете, че разбирате.“

След това съобщението се повтаря още веднъж.

Следва кратък разговор, в който се чуват мъжки и женски глас.

„Това е. Да им кажа ли да ходят да се ш****?“, казва мъжкият глас.

„За всеки случай“, отговаря женският.

Следва кратък отговор към руския кораб.

„Руски военен кораб, ходи се ш****“.

Всичко завършва с руска бомбардировка и смъртта на 13 защитници на острова.

Историята беше потвърдена от думите на Зеленски, който каза, че защитниците ще получат наградата „Герои на Украйна“ посмъртно.

„На нашия остров Змийски, граничните охранители умряха геройски, като не спряха да го бранят докрай. Те не се предадоха. Вечна памет на тези, които дават живота си за Украйна“, каза Зеленски.

В ранните часове на 24 февруари руският президент Владимир Путин обяви „военна операция“ в Донбас. Той призовава украинските войници в Източна Украйна да свалят оръжията и да се върнат по домовете си. Руските войски нападнаха територията на Украйна от 3 точки – Беларус, Русия и незаконно анексираният през 2014 г. полуостров Крим.

Дълги месеци Кремъл твърдеше, че няма никакво намерение да напада Украйна и че предупрежденията на НАТО, САЩ и ЕС за инвазия са манипулация.

*По-късно информацията за смъртта на 13 украински защитници беше опровергана от военноморските сили на Украйна. Островът е бил подложен на масирана бомбардировка от руските сили, а защитниците са били пленени.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG