Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Танцувах, пеех, купонясвах". Коя е Сана Марин, чийто личен живот разбуни Финландия


Министър-председателят на Финландия дава пресконференция, след като видеоклипове от нейни партита изтекоха в социалните медии
Министър-председателят на Финландия дава пресконференция, след като видеоклипове от нейни партита изтекоха в социалните медии

Дали нападките към нея са сексистки? Дали не се дължат на нейната твърдост към Москва? Премиерката на Финландия Сана Марин е критикувана заради видеозаписи, на които танцува бурно с приятели на партита. А снимка с две полуразголени жени, които се целуват в резиденцията й, предизвика скандал.

Германският вестник Bild я нарече най-готиния премиер на света. BBC я нареди сред 100-те вдъхновяващи жени. Forbеs я постави на 85-о място сред най-влиятелните дами в света. През 2020 г. тя стана млад глобален лидер на Световния икономически форум. Беше избрана и за корицата на тематичния брой на списание Time "Time100 Next" за влиятелни лидери.

Най-младият министър-председател в света ръководи успешно Финландия. Но свободното й поведение не за първи път й създава проблеми дори в толерантното общество на страната. А напоследък я вкара в скандал с международен отзвук.

Просто купон

Всичко започна в началото на август, когато качено в Twitter видео показа Марин да се забавлява на купон с приятели, сред които и финландски знаменитости. На записа се вижда как тя танцува и пее.

Кадрите бяха посрещнати с критики, най-вече от лидера на опозицията Рика Пура, която заяви, че над премиерката виси „сянка на съмнение“ и я призова да си направи тест за наркотици.

Марин категорично отрече да приема дрога и каза, че само пие алкохол и се забавлява „по буен начин“.

„Танцувах, пеех и купонясвах – напълно законни неща. И никога не съм била в ситуация, в която да съм виждала или познавала други употребяващи наркотици“, увери тя на пресконференция, като подчерта, че през въпросния уикенд не е имало правителствени заседания.

„Имах свободно време и го прекарах с приятелите и семейството си. Почти същото като много хора на моята възраст. Аз съм част от по-младо поколение и ще продължа да живея живота си така. Не съм направила нищо незаконно“, добави премиерката и малко по-късно представи доказателство - отрицателен тест за наркотици.

Една целувка и голи жени

Няколко дни по-късно обаче беше публикувано ново видео, в което се вижда как Сана Марин танцува прегърната с певеца Олави Усивирта в нощен клуб в столицата Хелзинки.

На брифинг журналист попита премиерката дали е била целуната по врата от него. Тя отговори, че няма такъв спомен.

Самият Усирта също отрече: „Има публични спекулации за естеството на връзката ни. Всичко, което мога да кажа е, че сме приятели и нищо неподходящо не се е случило между нас".

След още няколко дни обаче ситуацията ескалира до скандал, след като изтече снимка, на която две приятелки на Марин с вдигнати блузи прикриват гърдите си с табела с надпис „Финландия“ и се целуват. Кадърът е от парти в правителствената резиденция Кесаранта.

Една от двете жени веднага се извини в TikTok: „Публикувах снимка, което изобщо не трябваше да правя. Дълбоко съжалявам“.

Това обаче не беше достатъчно. По време на реч в град Лахти на събитие на своята Социалдемократическата партия самата Мартин се извини за фотографията и я определи като неуместна. Едва спирайки сълзите си, тя каза:

„Човешко същество съм. Понякога в тези мрачни времена аз също жадувам за радост, светлина и удоволствие. Не съм пропуснала нито един работен ден и не съм оставила нищо несвършено. Вярвам, че хората ще оценят какво ние, политиците, правим на работното си място, а не през свободното си време“.

Но критиките срещу нея не спират. Опонентите й дори поставят въпроса може ли тя да управлява страната успешно, след като често участва в партита под въздействието на алкохол. Досега обаче няма доказателства, че това й пречи да си върши работата.

Хилари Клинтън

В социалните мрежи се надигна вълна в нейна подкрепа. Стотици жени публикуваха клипове как танцуват под мотото "Солидарност със Сана". Сред тях са политици, журналисти, бизнесдами. Всички те призоваваха да се купонясва след работа. Дори бившият държавен секретар на САЩ Хилари Клинтън качи снимка, на която танцува с вдигнати ръце през 2012 г. в Колумбия.

"Ето ме в Картахена. Продължавай да танцуваш, Сана Марин!", написа тя в Twitter.

Финландската премиерка отговори с емотикон с формата на сърце.

Според някои с поведението си Сана Марин прави революция по отношение на мястото на жените в политиката. Те смятат, че критиките към нея са пример за двоен стандарт към дамите на политически постове, докато забавленията на мъжете се прощават много по-лесно.

Журналистът от The Guardian Арва Мадави написа: „Борис Джонсън има незнаен брой деца от няколко жени? Е, това просто си е Борис. Доналд Тръмп плаща големи суми пари на порнозвезда? Момчетата са си момчета. Ама жена, която танцува с няколко приятели в хола? Я тествайте вещицата за наркотици!“.

Самата тя казва, че упреците към нея обикновено са продиктувани от това, че е млада и е жена. И не спира да провокира. Неотдавна се появи на музикален фестивал в Хелзинки по къси дънкови панталони, кожено яке, черна тениска и боти.

Заради Москва ли? Да, има и такъв сюжет

Световни медии видяха връзка между скандалите и отказа на Финландия да пази неутралитет по отношение на войната в Украйна. Въпреки съседството си с Русия, тя подкрепи Киев и поиска да се присъедини към НАТО.

През месец май Сана Марин посети украинския град Ирпин край Киев, който беше унищожен от руски бомбардировки
През месец май Сана Марин посети украинския град Ирпин край Киев, който беше унищожен от руски бомбардировки

“Една мисъл, която лесно може да се намери онлайн, най-вече от хора извън Финландия, е дали руснаците са набелязали Марин в кампания за дигитален шпионаж. Моментът на скандала е подозрителен, казват те. Той дойде, когато Финландия обяви, че ще намали драстично броя на визите за руски туристи и че наближава краят на процеса за присъединяване към НАТО”, коментира “Евронюз”.

В Киев премиерката на Финландия се срещна лично с украинския президент Володимир Зеленски
В Киев премиерката на Финландия се срещна лично с украинския президент Володимир Зеленски

И по-рано беше така

За първи път се стигна до противоречия около нея още през 2020 г., когато позира за местното списание Trendi със сако, под което няма сутиен. „Ролята на министър-председателя е да действа като лидер, а не като модел“, заявиха тогава нейните критици, според които подобни снимки подкопават доверието на избирателите в институцията.

В социалните мрежи обаче много хора изразиха подкрепата си към Марин и дори не само жени, а и мъже публикуваха снимки с хаштага #supportsanna, на които носят блейзъри на голо.

През декември миналата година около нея отново имаше скандал, когато се оказа, че е посетила нощен клуб в Хелзинки, часове след като стана ясно, че външният министър, с когото тя е била в контакт, е дал положителна проба за COVID-19. Първоначално тя следва съвета на своя държавен секретар, че не е нужно да се изолира, защото е напълно ваксинирана. По-късно й е изпратено текстово съобщение с обратната препоръка, изпратено до служебния ѝ телефон. Оказва се обаче, че тя го е оставила вкъщи и не е видяла посланието.

Това също предизвика критики как би могла да реагира при спешна нужда. Тя обясни, че при охраната й има друг телефон за извънредни ситуации. В крайна сметка, макар тестът й да бе отрицателен, тя се извини, като написа във Facebook: "Трябваше да проявя повече съобразителност и да проверя отново указанията, които ми бяха дадени. Наистина съжалявам, че не съм разбрала какво трябва да направя".

Марин беше подложена на критики и заради това, че е използвала продукти, купени с обществени средства, за да приготвя храна на съпруга и дъщеря си в правителствената резиденция. Въпреки че и нейни предшественици са го правили, тя върна парите.

Отгледана от лесбийки. Коя е Сана Марин

Родена е в столицата Хелзинки на 16 ноември 1985 г. Майка ѝ е отгледана в сиропиталище, а баща ѝ има сериозни проблеми с алкохола. Скоро след раждането на Сана двамата се разделят.

По-късно майка ѝ заживява с жена, което по това време все още не е масово прието дори във Финландия. Сана е тормозена, че е отглеждана от лесбийки и в интервю след години разказва, че се е чувствала невидима, защото не е можела да говори открито за семейството си. Затова сега говори публично за стигмата около еднополовите връзки. Казва, че мисли за себе си като за дете, израсло в семейство на дъгата.

Животът й не е лесен и заради бедността. Когато е едва 15-годишна, се налага да започне да работи в пекарна и да разнася вестници, за да има джобни пари. Въпреки трудностите майка ѝ успява да я възпита да вярва, че може да постигне много. Така Сана става първият човек в рода си с висше образование.

Завършва магистърска степен по публична администрация в университета в близкия да столицата град Тампере, но още на 21 години се впуска в политиката. Присъединява се към Социалдемократическата младеж през 2006 г. и е неин първи вицепрезидент от 2010 до 2012 г. На 27 г. оглавява общинския съвет в Тампере, а по-късно става депутат.

Партийният лидер Анти Рине я прави свой заместник. След това тя влиза и в неговото правителство - като министър на транспорта и комуникациите. А когато той е принуден да подаде оставка, на 10 декември 2019 г., тя поема премиерския пост. Само на 34 години Марин става най-младият министър-председател и третата жена на тази позиция. Към 2022 г. е и третият най-млад държавен лидер след премиера на Черна Гора и президента на Чили.

Мнозинството от министрите в нейния петпартиен кабинет са жени - 12 от общо 19.

Сана Марин, министърът на образованието Ли Андерсон, министърът на финансите Катри Кулмуни и министърът на вътрешните работи Мария Охисало позират след първото заседание на правителството в Хелзинки през 2019 г.
Сана Марин, министърът на образованието Ли Андерсон, министърът на финансите Катри Кулмуни и министърът на вътрешните работи Мария Охисало позират след първото заседание на правителството в Хелзинки през 2019 г.

На 23 август 2020 г. тя е избрана и за председател на Социалдемократите, наследявайки Рине.

8 месеца след като става премиер Марин сключва брак със своя дългогодишен партньор Маркус Райкьонен, с когото по това време имат 2-годишна дъщеричка - Ема. Марин и Райкьонен, който е бивш футболист, а сега предприемач в сферата на комуникациите, се женят в официалната резиденция.

Така тя демонстрира, че съчетава политиката с щастлив личен живот. Дори след избухването на скандала сега, казва, че не е правила нещо, което да не може да сподели със съпруга си.

Досега социологически проучвания показват голямо одобрение за работата на Сана Марин. Много хора я подкрепят именно защото е политик от ново поколение. Догодина във Финландия ще има избори и тогава ще се разбере дали е успяла да убеди повечето си сънародници, че политиците трябва да бъдат съдени по това как си вършат работата, а не дали и как се забавляват в свободното си време.

XS
SM
MD
LG