Връзки за достъпност

Извънредни новини

Светлана Бахчеванова, която събира фотографиите от руската инвазия в Украйна в книга


Светлана Бахчеванова
Светлана Бахчеванова

Международното издателство за социално ангажирана фотограафия FotoEvidence Press обяви, че ежегодната награда за книга през 2023 година ще бъде посветена на руската инвазия в Украйна.

Издателството е основано през 2010 година в Ню Йорк и сред неговите създатели е българската фотографка Светлана Бахчеванова. Целта на издателството е да публикува книги, които създават трайни доказателства за нарушения на правата на човека и вдъхновяват социална промяна по света.

Светлана основава и наградата FotoEvidence Book Award, която се превръща в една от най-престижните в света на документалната фотография, както и наградата W за жени фотографи, чиято работа е посветена на защита правата на човека.

“По някаква причина чувствам, че книгата за руското нахлуване в Украйна и военните престъпления, извършени на украинска земя, е най-важната в живота ми като издател. Вероятно е така, защото Украйна води моята война. Войната за независимост от Русия, за демокрация.”

Светлана Бахчеванова завършва фотография в София. Тя е първият фото редактор на вестник " Демокрация", първият анти - комунистически вестник в България . “Аз съм израснала в съветска България”, казва за себе си. “И знам много добре на какво са способни руснаците. Именно това ме превърна в активист за човешки права още в ранна възраст и доведе до създаването на наградата FotoEvidence Book Award.”

Като фоторепортер и редактор Светлана снима, редактира и пише, отразявайки промените в България след падането на комунистическия режим между 1989 и 1997 година. Нейната книга “Улицата”, издадена от „XIII века България“, отразява тези промени.

През 1997 тя става първата жена директор на фотографската секция на Българската Телеграфна Агенция (БТА). Тя документира революцията в Румъния , войната в Косово, разделянето на Съветския Съюз . Нейни фотографии на разкритите масови гробове в Косово предоставят доказателства за сръбските военни престъпления срещу мюсюлманското население в страната.

Днес в разговор си спомня любопитна случка от живота в България след промените.

“Бях изпратена от вестник "Демокрация" в Литва, за да отразявам борбата им за независимост от Съветския съюз. На път за летището се отбих да се сбогувам с родителите си. В момента, в който баща ми разбра къде ще отида, скочи, удари ме по лицето и каза: "Никога не си играй с Русия!". Това беше страх от това, което можеше да ми се случи, нищо друго.“

Книгата на FotoEvidence ще включи работи на многобройни местни и международни фотографи и “ще послужи на бъдещите поколения като доказателство за насилието на войната и престъпленията, извършени на украинска земя, като инструмент за активизъм, като пазител на паметта и томче с история.”

FotoEvidence планира да дари повечето от книгите на училища и библиотеки в Украйна, а по-късно и в Русия, и да организира няколко изложби в чужбина и в Украйна.

Книгата ще бъде публикувана през юли 2023 г. и ще бъде пусната на пазара през септември на украински, руски и английски език. Графичното оформление ще поеме изтъкнатият украински дизайнер Дмитро Яринич.

“Издаването на книга за войната в Украйна е моето оръжие днес”, казва Светлана.

  • 16x9 Image

    Диана Иванова

    Диана Иванова е журналист, изследовател, куратор. Носител е на редица международни журналистически награди, между които Европейската награда за журналистика през 2005-а на Австрийската агенция АПА "Да пишем за Източна Европа".

    През 2016-а година е стипендиантка по програмата Memory Work на германската фондация за преработването на комунистическата диктатура. Изследва психическите последици от живота в тоталитарна среда и филмовите архиви на тайните служби. През последните години работи като групов терапевт в Германия. 

XS
SM
MD
LG