Връзки за достъпност

Извънредни новини

Правителството води преговори с "Газпром", но без да иска гаранции при евентуален арбитраж


Служебният премиер Гълъб Донев
Служебният премиер Гълъб Донев

Българското правителство вече води „преговори на високо ниво“ с представители на „Газпром“ за довършване на изпълнението по договора с руската компания, който изтича в края на 2022 г. Това стана ясно от интервю на служебния премиер Гълъб Донев.

Премиерът каза, че целта на българската страна е „да изпълним това, което имаме да изпълним по договора с „Газпром“, съответно и за цените, които имаме за тези доставки“. Правителството е поискало разсрочване на доставките до края на отоплителния сезон през 2023 г., както и договаряне на цена и начин на разплащане. Служебният кабинет не е настоявал за гаранции, че руската компания няма да заведе евентуално арбитражно дело срещу "Булгаргаз" за пропуснати ползи.

„Едно арбитражно дело, дали ще има такова или не, е въпрос на бъдеще. Всички разговори, които водим, ги водим без тази клауза – ще има или няма да има арбитражно дело. Това е нещо, което предстои“, каза Донев и уточни, че все още се чакат отговори от руската компания.

В последните дни няколко от министрите в служебния кабинет посочиха именно евентуалната загуба в арбитражно дело като причина за връщането към изпълнение на договора с "Газпром".

По-рано през деня от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) заявиха, че няма постъпило искане от „Булгаргаз“ за извършване на промени в договора с „Газпром“, който изтича в края на 2022 г. От регулаторът напомниха, че само те могат да разрешат извършването на промени в договорите на енергийните дружества.

Донев каза, че служебният кабинет е продължил действията на правителството на Кирил Петков за ежедневни допитвания към „Газпром“ за подновяването на доставките по стария договор. Само дни по-рано обаче министърът на енергетиката Росен Христов каза, че това не се прави, защото няма смисъл в подобни действия.

По думите му правителството е направило и прави всичко възможно, за да намали цената за доставките на газ, което „ще се усети от октомври“. Премиерът отхвърли обвинението, че правителството не е опитало да осигури изпълняването на доставките на втечнен газ от САЩ. По думите му правителството е свършило много, за да прекрати "хаоса и разрухата" в енергетиката.

Мигрантският натиск

В интервюто служебният премиер каза, че в последните седмици има „резонно“ увеличаване на мигрантският натиск към българската граница. По думите му освен за охраната са положени и усилия по пресичането на схемите, свързани с трафика на хора. По думите му и в тази сфера служебният кабинет е наследил проблеми.

„Отговорът е ясен. Имаме множество нарушения. Имаме трафик на мигранти“, каза Донев и добави, че има сериозни пропуски в системата, но до края на седмица ще има действия от МВР, които „ще дадат резултат“.

Преди дни автобус, пълен с нелегални мигранти, шофиран от 15-годишен сириец, помете патрулен автомобил в Бургас. Двама полицаи бяха убити при инцидента. Вътрешният министър Иван Демерджиев каза, че в случая са замесени и служители на „Гранична полиция“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG