Връзки за достъпност

Извънредни новини

Литва построи 502-километрова стена по границата си с Беларус


Стената между Литва и Беларус е от стомана и е покрита с бодлива тел.
Стената между Литва и Беларус е от стомана и е покрита с бодлива тел.

Литва съобщи, че е завършила стоманената стена по границата си с Беларус, за да спре потока от нелегални мигранти. През миналата година десетки хиляди души, предимно от Близкия изток, се опитаха да влязат в страната от Беларус.

В понеделник премиерът на Литва Ингрида Симоните каза, че стената е дълга 502 километра и покрита е с бодлива тел. Останалата 100-километрова част от литовско-беларуската граница е определена от реки и езера.

Литва и други държави от Европейския съюз смятат, че беларуският авторитарен владетел Александър Лукашенко е създал мигрантската криза заедно със своя съюзник, руския президент Владимир Путин, като отмъщение за санкциите, наложени срещу него и режима му.

Европа взе тези мерки след бруталното потушаване на масовите протести срещу резултатите на президентските избори през август 2020 г., на които има съмнения във фалшификация. Тогава Лукашенко спечели шести мандат на власт.

В края на юни Полша завърши подобна стена по своята 186-километрова граница с Беларус.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG