Връзки за достъпност

Извънредни новини

Най-малко 23 души загинаха при сблъсъци между враждуващи политически групи в Ирак


Размириците продължиха до късно вечерта в понеделник.
Размириците продължиха до късно вечерта в понеделник.

Най-малко 23 души бяха убити след избухването на насилие в Багдад между две враждуващи групи, съобщиха световните агенции. Още над 380 души бяха ранени при сблъсъците.

Безредиците започнаха в понеделник, след като влиятелният иракски духовник и политически лидер Муктада ас-Садр съобщи, че се оттегля от политиката.

Поддръжниците на Ас-Садр нахлуха в президентския дворец. Те са противници на шиитски групи, подкрепяни от Иран.

Службите за сигурност пазят двореца от хората, които искат да нахлуят в него в знак на протест.
Службите за сигурност пазят двореца от хората, които искат да нахлуят в него в знак на протест.

Военните съобщиха, че в иракската столица е въведен комендантски час, предаде ДПА. Във вторник Иран затвори сухопътните си граници за Ирак, а полетите до страната бяха спрени по-рано. Иранската държавна телевизия съобщи, чe причината за затварянето на границите са "размириците" и "комендантският час" в иракските градове.

Тя призова иранците да избягват всякакви пътувания до Ирак и каза на иранските поклонници в Ирак да избягват по-нататъшно пътуване между градовете. Междувременно Кувейт призова гражданите си в Ирак да напуснат страната.

На изборите през миналия октомври политическата формация на Муктада ас-Садр спечели най-много места в парламента, но не достатъчно, за да състави правителство. Ас-Садр обаче отказа да преговаря с подкрепените от Иран шиитски политически партии за сформиране на управляваща коалиция.

Това доведе до политическа нестабилност в Ирак, която продължава една година. Преди няколко месеца Ас-Садр каза на депутатите си да напуснат парламента и призова за предсрочни избори.

През 2014 г. Ас-Садр също каза, че се оттегля от политиката, но въпреки това остана на политическата сцена.

На тази снимка се виждат поддръжници на Муктада ас-Садр в Багдад на 29 август.
На тази снимка се виждат поддръжници на Муктада ас-Садр в Багдад на 29 август.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG