Връзки за достъпност

Извънредни новини

Бившият депутат Ивайло Мирчев е разпитан заради коментар за руското влияние в българските служби


Ивайло Мирчев
Ивайло Мирчев

Бившият депутат от “Демократична България” Ивайло Мирчев е бил извикан на разпит като свидетел в главна дирекция “Борба с организираната престъпност” (ГДБОП), съобщи пресцентърът на формацията в сряда. Поводът е негово изказване за руско влияние върху българските спецслужби, по което е образувана проверка.

“Моите впечатления са от закритите заседания на Народното събрание, където изслушваме службите, от заседанията на Комисията за контрол на службите в Народното събрание и от прочетеното в “Секретно деловодство” в Народното събрание, където всеки депутат има достъп”, каза Мирчев пред БНТ в сряда.

Проверката по твърденията на Мирчев е образувана от ГДБОП по разпореждане на Софийската градска прокуратура, съобщи партийният пресцентър. Той е дал сведения в сряда и е предоставил е на разследващите експертен доклад за руското влияние в България и Източна Европа.

“В сведенията, които ми бяха снети, разказах същото, което твърдя през последните месеци – има сериозни индикации, че част от българските служби, вместо да работят за националния интерес, работят за увеличаване на руското влияние в страната”, каза Мирчев на излизане от ГДБОП.

Повод за проверката са медийни участия на Мирчев от юли пред БНТ и бТВ, където той каза, че “руското разузнаване и руската шпионска мрежа е достигнала до върховете на държавата” и че един от хората, за които има доказателства “за сътрудничество с руските служби”, е “един от най-високопоставените хора в страната на избираема длъжност”, без да посочи за кого говори.

Интервютата на Мирчев бяха по повод решението на тогавашното правителство изгони 70 служители на руската дипломатическа мисия в България. Последва изслушване на председателя на ДАНС Пламен Тончев на закрито заседание в парламента.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG