Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Това не са хрумки". Защо България изгони 70 руски дипломати


Посланикът на Русия Елеонора Митрофанова (в червено) отбелязва годишнината от края на Втората световна война - 9 май, и руския Ден на победата над нацизма, пред паметника на Съветската армия.
Посланикът на Русия Елеонора Митрофанова (в червено) отбелязва годишнината от края на Втората световна война - 9 май, и руския Ден на победата над нацизма, пред паметника на Съветската армия.

Във вторник България изгони безпрецедентен брой руски дипломати. Експерти, с които разговаря Свободна Европа, казват, че това е стъпка в правилната посока. Ето как се аргументират.

Всичко тръгна от Русия, от това, че тя обяви България за неприятелска страна. Това казва Стефан Тафров, бивш посланик на България във Франция, Италия и Великобритания и настоящ политик от "Демократична България".

Според Надежда Нейнски, бивш външен министър и бивш посланик на България в Турция, основанията за изгонването се коренят в класифицирани анализи на българските служби, които не е редно да бъдат разгласявани публично.

Двамата са единодушни, че решението е в правилната посока и в защита на българския интерес.

Какво означава този жест

С изгонването на дипломатите българското правителство отправя „много силен политически сигнал“ в международен план, казва Нейнски. Сигналът е, „че България няма да допусне намеса във вътрешните работи и този политически сигнал трябва да получи много ясната и категорична подкрепа на всички партии в българския парламент“, добавя тя.

По нейни думи това може да бъде изпитание за БСП. Във вторник лидерът на партията Корнелия Нинова написа в социалните мрежи, че БСП "категорично не е съгласна" с отзоваването на дипломатите, а ден по-късно - че прекратява разговорите за съставяне на ново правителство с "Продължаваме промяната" именно във връзка с това решение.

Часове преди второто съобщение на Нинова Надежда Нейнски беше казала, че ситуацията е възможност от БСП да покажат „вече не на думи, а на дела, дали са част от евроатлантичското мнозинство в България“.

„Не бива да забравяме, че членството на България в НАТО беше прието с огромно мнозинство, тоест България е натовска държава, ние не сме в момент, в който кандидатстваме и да има партии, които са против НАТО. Така че аз очаквам БСП да бъде на нивото на историческата си отговорност и да подкрепи това решение“, казва още Нейнски.

Тафров определи действията на правителството като признак, че "България държи да бъде суверенна срана и да бъде зачитана", като по този начин според него София се стреми да покаже, че "външни сили не могат да се месят в българската вътрешна политика".

Защо се стигна до изгонването

Причината за решението според Тафров се корени най-вече в това, че Русия обяви България за неприятелска държава, вследствие на което дипломатите на Москва се държат враждебно към София.

„По презумпция, като гледа на България като на неприятелска страна, нейните дипломати се държат по подривен начин. Всичко тръгна от Русия. Така че България и други страни, като гонят руски дипломати, всъщност следват това решение на руските власти – страната ни да е неприятелска“, казва той.

По-рано тази година руското посолство намекна, че българите са "подлоги" в социалните мрежи. В понеделник посолството призова за дарения, с които да финансира руската армия, нападнала Украйна на 24 февруари.

Посланичката Елеонора Митрофанова от своя страна твърди, че българският народ подкрепя Кремъл за разлика от "абсолютно проамериканското" си правителство. Сравнява Освобождението на България от 1878 г. с руската военна агресия в Украйна днес.

Митрофанова не е сред изгонените дипломати. „Не знам защо е тук. Не трябва да е тук според мен“, казва Тафров.

Освен действията на посолството след началото на войната в Украйна Русия е обвинявана и в това, че стои зад отравянето на български граждани с Новичок, зад взривове в български оръжейни складове, заподозряна е и в кибератаките срещу „Български пощи“ от преди Великден.

През май научен екип в София установи, че Руската пропаганда в България е нараснала 10 пъти от началото на войната в Украйна.

Въпреки предположенията обаче, няма как да се докаже каква точно е причината за изгонването на 70-те дипломати, тъй като информацията е класифицирана.

„Подобни доклади, подобни решения са класифицирана информация, не се коментират публично и виждам, че включително в медиите се говори много за това, че е трябвало от Народното събрание да се коментира. Няма такъв случай да се коментира подобен въпрос, свързан с подобен акт в Народното събрание“, уточнява Нейнски.

По нейни думи категоричните действия на правителството стъпват на анализ на българските служби, „които са защитили националния интерес, свършили са си работата и са предоставили на политическото ръководство на държавата информация, която очевидно показва намеса във вътрешните работи на България“.

Друго възможно съображение според Тафров е фактът, че големият брой руски дипломати е в тежест за службите, които трябва да следят дейността им. „За това се изискват ресурси, изискват се усилия на специализираните служби“, казва той.

Ще се върнат ли дипломатите

След решението за изгонването възникна и въпросът колко трайно е това решение и може ли броят на руските дипломати отново да се увеличи в случай на евентуално ново правителство с проруска ориентация.

„Разбира се, че е възможно, и затова не бива да се стигне дотам“, казва Тафров.

Според Нейнски обаче няма възможност, тъй като става въпрос за много добре обмислен политически акт, който стъпва върху сериозен анализ на службите, които са призвани да защитават българските национални интереси.

„Не руските национални интереси, а интересите на държавата България“, казва тя. „Това не са хрумки. Това не е просто един политик или една политическа сила или едно правителство един ден решили да изгонят някакви дипломати“.

XS
SM
MD
LG