Връзки за достъпност

Извънредни новини

"България не е мишена за Русия". Но това може да се промени, каза руският посланик


Посланичката на Русия в България Елеонора Митрофанова
Посланичката на Русия в България Елеонора Митрофанова

Искането на Русия НАТО да се върне към границите си от преди 1997 г. към момента не засяга България. Това каза посланичката на Русия в България Елеонора Митрофанова пред Нова телевизия във вторник.

Повод за коментара ѝ беше напрежението по границата между Украйна и Русия, където Москва е струпала над 100-хилядна армия. През декември миналата година Русия постави списък с искания пред Запада като условие за деескалация в отношенията с Украйна. Едно от тях беше да бъде спряно "изпращането на контингенти и оръжие във всички страни, които не са били членове на НАТО до май 1997 г." Сред тях са България и Румъния, които се присъединиха към Алианса през 2004 г.

"Не става въпрос страните, които са влезели в НАТО след 1997 г., да излязат от НАТО. Става дума за извеждането на военните контингенти, бази и стратегическите оръжия на територята, ограничена от 1997 г.", каза Митрофанова във вторник. По думите ѝ искането изобщо не засяга България и тя "не е мишена", но това може да се промени, ако в нея бъдат разположение военни бази и стратегически оръжия, насочени към Русия, каза Митрофанова.

"Румъния донякъде е засегната от това, несъмнено", посочи обаче посланичката на Русия.

Тя определи като "много правилно" поведението на българското правителство, което по думите ѝ "не се изказва особено рязко по този повод и не се опитва да играе на тези игри".

На въпрос дали искането за изтегляне на чужди контингенти се отнася и до временното присъствието на войници от страни на НАТО, Митрофанова каза, че въпросът не е обсъждан в такива детайли.

По-рано този месец Министерството на външните работи на Русия съобщи, че искането за изтегляне на "силите на НАТО" засяга и България:

"Един от опорните елементи на нашата инициатива е умишлено формулиран пределно ясно и не допуска каквито и да е двусмислени тълкувания. Става дума за изтегляне на чужди сили, техника и въоръжение, както и други стъпки с цел възстановяване на конфигурацията от 1997 г. на територията на страните, които тогава не са били членове на НАТО. Това се отнася и за България и Румъния", пишеше в официалната позиция.

България е член на НАТО от 2004 година. С приемането на страната в Северноатлантическия пакт, българските войски на практика са част от силите на НАТО. В страната има 4 съвместни военни съоръжения със САЩ, за което двете страни подписаха споразумение през 2006 г. Това са военновъздушните бази в Граф Игнатиево и Безмер, складова база до Айтос и полигон до Ново село край Сливен.

В тях на ротационен принцип пристигат от няколкостотин до няколко хиляди американски военнослужещи. На българска територия редовно се провеждат учения заедно със съюзнически държави, за които също пристигат военни от други страни от НАТО. На територията на страната обаче няма бази, които да са официално на НАТО или на друга държава от Алианса.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG