Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Период на дипломатическо противопоставяне". Как Русия определи отношенията си с България


Посланичката на Русия в България Елеонора Митрофанова
Посланичката на Русия в България Елеонора Митрофанова

Според руската посланичка в България Елеонора Митрофанова отношенията между София и Москва могат да бъдат определени като “период на дипломатическо противопоставяне”. В интервю за бТВ тя каза, че Русия приема избора на България да е член на ЕС и НАТО, но е “против алиансовата групова солидарност да пречи на прагматичното сътрудничество с останалия свят”.

Посланичката на Русия смята, че в момента се води геополитическа битка между сили, които искат многополюсен свят и сили, които искат еднополюсен свят. Според нея “САЩ използват понятия като демокрация и права на човека, за да се подчинят определени страни”.

"Гоненето на дипломати е непонятно и без доказателства”, каза още тя по повод обявените за пресона нон грата руски дипломати в България.

Митрофанова коментира и шпионския скандал от месец март, при който шестима души в София бяха задържани за шпионаж в полза на Русия и изнасяне на информация.

“Нашите дипломати са посещавали тази жена [обявена от прокуратурата като “жената на резидента” - бел.ред], съпруга на един от предполагаемите членове на групата, тя е рускиня и е посещавала консулството само три пъти, а не редовно. Тя е пенсионерка и един път е идвала, за да си оформи за пенсията, втори път - за получаването на пенсионните документи. Нищо повече не мога да кажа", допълва тя.

Според Митрофанова газопроводът "Балкански поток" дава възможност България да бъде газифицирана”, а отказът от АЕЦ Белене не е най-правилно решение.

Посланичката на Москва в България коментира и присъдата на руския опозиционер Алексей Навални. Дипломатът твърди, че “медиите преувеличават неговата подкрепа, а разследванията му не са причина за ареста”.

През август миналата година опозиционният лидер беше отровен с Новичок. След завръщането си от Германия, където се лекуваше, беше незабавно арестуван и беше осъден на две години и половина затвор за нарушаване на стара условна присъда.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG