Връзки за достъпност

Извънредни новини

България изгони още един руски дипломат


Екатерина Захариева
Екатерина Захариева

България обяви още един руски дипломат за персона нон грата, съобщи Министерството на външните работи. Посолството на Русия в България съобщи, че става дума за помощник на военен аташе и посочи, че Москва "си запазва право за ответни мерки".

Външният министър в оставка Екатерина Захариева е поискала правоохранителните органи на Руската федерация да окажат пълно съдействие на българските власти в разследването на взривовете в български оръжейни складове, унищожаването на веществени доказателства при пожар и отравянето на трима български граждани, стана ясно от съобщението на ведомството. Това е поредният изгонен руски дипломат от България.

Захариева е провела “задълбочен и сериозен разговор” с посланика на Русия.

"Ние сме партньори и съюзници в ЕС и НАТО, но това не означава, че имаме стопани, както заявихте наскоро пред медии. Българските служби работят единствено в интерес на националните ни интереси", е казала Захариева пред руския посланик.

По думите на българския първи дипломат Министерството на външните работи си запазва правото за още ответни действия. Те е поискала от посланика руските дипломати да прекратят извършването на действия, несъвместими с Виенската конвенция за дипломатическите отношения.

По рано говорителят на Владимир Путин Дмитрий Песков каза по руската държавната телевизия, че Русия се стреми за изгражда добри отношения с другите страни, “но няма намерение да търпи отношението, което демонстрират ръководителите на Чехия, България и няколко други държави, включително балтийските”.

В сряда българската прокуратура съобщи, че съществуват достатъчно данни, за да се направи обосновано предположение за взаимовръзка между отравянето на оръжейния магнат Емилиян Гебрев през 2015 г. в София, взривовете в чешки военни складове през 2014 г. и 4 "сходни" инцидента във военни заводи и складове в България между 2011 и 2020 г.

Именно разкритието на чешките власти в средата на април, че агенти на руското военно разузнаване ГРУ са отговорни за взривовете в чешки военни складове повиши градуса на напрежение между Москва и Запада. Чехия изгони 18 руски дипломати, а Русия отговори с изгонването на 20 чешки. В знак на солидарност с Прага още няколко европейски държави обявиха за персона нон грата руски дипломати.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG