Връзки за достъпност

Извънредни новини

Как Русия измисли фалшива новина, с която да оправдава взривовете


Министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров и говорителката му Мария Захарова. Снимката е архивна
Министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров и говорителката му Мария Захарова. Снимката е архивна

Русия отхвърли обвиненията на Чехия и България, които обявиха, че разследват руски граждани за взривове в оръжейни складове в последните години.

"Добре е, че все още не сме убили ерцхерцога Фердинанд*. Но по всичко изглежда, че отиваме натам", каза министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров в сряда в Москва.

Репликата се запомня лесно и беше разпространена от медиите. Лавров обаче насочи вниманието в друга посока - той призова Европейския съюз да се загрижи за контрола над търговията и съхранението на оръжие в Чехия и България и попита дали страните членки спазват своите международни задължения.

"Каза се, че никакви противопехотни мини не са били съхранявани в складове в Чехия, там е имало "всичко на всичко" черупки, корпуси за противопехотни мини", каза Лавров и продължи, че в медиите се споменава, че "няколко пъти" българският оръжеен търговец Емилиян Гебрев е изнасял такива корпуси в друга страна, където те са получавали "пълнеж".

Проблемът е, че в международните медии няма такива публикации и само представители на властта в Москва отправят подобни твърдения. Всички останали участници в тази история ги определиха като лъжи.

Откъде дойдоха тези мини?

Противопехотните мини са забранени от конвенция, подписана през 1997 г. в Отава, Канада. Русия не е страна по нея. Страните от ЕС обаче са се ангажирали да не използват и търгуват с противопехотни мини. Затова думите на Лавров звучат като обвинение към Чехия и българина Гебрев, макар и руският външен министър да се позовава на медиите.

След обвинението от руска страна, Чехия отрече да съхранява противопехотни мини. Прага казва, че във взривените складове е имало муниции. Част от взривената продукция е била на фирма ЕМКО, която е собственост на българина Емилиян Гебрев.

В съобщението до медиите от вторник, 27 април, ЕМКО прилага кореспонденция с чешката фирма Имекс, която стопанисва взривения склад в Чехия. В документите е описана съхраняваната продукция и в нея има само муниции, но не и мини.

"Полемиката около терористичния акт в Чехия поражда и внушението, че едва ли не е оправдано някой да взривява и убива, при това на територията на ЕС и НАТО, заради напълно законната подкрепа за украинския народ в неговата отбрана против агресията", се казва в една от позициите на ЕМКО.

Руският външен министър Сергей Лавров обаче говори за търговия със забранените противопехотни мини. "Още повече, че материалите в западната преса са предостатъчно", каза той в сряда.

Това обаче не е вярно. Публикации за това в западната преса няма.

Кой ги споменава за първи път?

Лавров за втори път твърди за нарушения на конвенцията за забрана на противопехотните мини. В понеделник той също коментира темата в Москва и каза, че "има съществени данни, че са се нарушавали и международни конвенции" и пак спомена мините.

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова използва същия разказ по темата. Отново в понеделник тя каза, че вниманието на Русия е привлечено от "широко тиражираната в международните медии информация от германското издание Die Welt за "стотици противопехотни мини" във Врбетице".

Няколко дни по-рано в руските медии започнаха да се появяват заглавия как германските медии поставят под съмнение твърденията на Чехия и също, че там са се съхранявали мини. Няма цитирани конкретни медии.

Всъщност, единственото споменаване на "противопехотни мини" е на 17 април в Die Welt. Това е първата новина по случая, която съобщава за разкритията на премиера на Чехия Андрей Бабиш за руско участие във взривовете през 2014 г.

Изданието описва събитията преди 7 години и пише, че тогава "там са съхранявани стотици противопехотни мини. След експлозиите, хиляди войници обезвреждаха района в продължение на 2 години". Това твърдение не е подкрепено с доказателство или цитат на човек, който го твърди.

"Разпространение на дезинформация"

По-късно руски медии започнаха да добавят към тези няколко думи свои - как в склада има противопехотни мини, които е трябвало да пътуват за Украйна. Замесено беше и името на Гебрев. Накрая се появи и разказът за "пълненето" на корпусите на стари и обезвредени мини.

Руските медии се позовават на "западни медии". Западни медии обаче не коментират темата за евентуално наличие на противопехотни мини в складовете в Чехия. Също така не е вярно, че медиите коментират евентуално "пълнене" на корпуси от мини.

Още в понеделник Министерството на отбраната на Чехия публикува позиция, която нарече руските твърдения "класически случай на разпространение на дезинформация".

Военното министерство в Прага каза, че спазва ангажиментите си по конвенцията срещу противопехотните мини и във Врбетице са били съхранявани корпуси на обезвредени мини, без взривно вещество и без детонатор.

В сряда Лавров се позова на несъществуващи публикации и обвини Гебрев, че няколко пъти е изнасял такива корпуси извън Чехия, където те са били "пълнени".

Твърденията на Москва бяха наречени "порция неистини" и от ЕМКО. В съобщение до медиите в четвъртък компанията обвини българската прокуратура, че умишлено саботира разследването за руско участие във взривове в България, като разпространява неверни факти.

"Несвързаните и лъжливи твърдения на прокуратурата дадоха възможност на външния министър на Русия отново да се подиграе не само с България, но и с ЕС. И не само да се подиграе, но и да представи своята порция неистини", пише в позицията на ЕМКО.

Министерството на отбраната на Чехия каза, че "твърдението за забранени мини във Врбетице е класически случай на разпространение на дезинформация. Също така, за да може Чехия да се справи с подобни случаи, беше разработена Национална стратегия за изправяне пред хибридни действия".

*- племенник и престолонаследник на императора на Австро-Унгария Франц-Йосиф, чието убийство в Сараево през 1914 г. става повод за началото на Първата световна война.

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG