Връзки за достъпност

Извънредни новини

ЕСПЧ отхвърли жалбата на Бююк срещу България заради пропуснат срок


Абдулах
Абдулах

Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) отхвърли жалбата на Абдуллах Бююк срещу България заради пропуснати срокове. Това става ясно от решение на съда, публикувано в петък. Бююк се оплаква от условията на задържане в България. Съдът обаче не стига до разглеждане на жалбата по същество, а я отхвърля, защото не е подадена в срок.

ЕСЧП приема аргументите на българските власти, че жалбоподателят не се е възползвал от възможността да потърси в срок обезщетение от административните съдилища, защото е имал право по българското законодателство.

Защитата на Бююк твърди, че не го е направил, защото е бил в непрекъснато задържане в Турция и не е могъл да се свърже с роднините си.

Абдуллах Бююк е първият случай на върнат турски гражданин, който стана известен на обществото в България. Два съдебни състава у нас са единодушни, че той е преследван заради политическите си убеждения и отказват да изпълнят искането на Турция за екстрадиция. Въпреки това Бююк е предаден на Анкара, а за действията на българските власти се разбра от турски медии.

Бююк е вкаран в затвор с обвинение за престъпления, свързани тероризъм, а от декември 2019 г. е под домашен арест. Още през 2017 г. той подава жалба в Европейския съд за правата на човека срещу България. Предмет на делото е административната мярка “отвеждане до границата”, която му е приложена, както и лошите битови условия по време на задържането, докато се гледа искането за екстрадиция. ЕСПЧ допусна до разглеждане само оплакването от условията при задържането.

В началото на август стана известно, че турският опозиционен политик Селахаттин Юрюн, когото през 2020 г. България предаде на Анкара, е получил статут на бежанец в Полша и вече не трябва да се крие и да живее под чуждо име.

По време на управлението на правителствата на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов България редовно предаваше посочени от Турция опоненти на режима на Ердоган. Това се случва след започналите масови чистки срещу т.нар. "гюленисти", привърженици на живеещия в САЩ проповедник Фетхуллах Гюлен, когото Анкара обвинява в организирането на неуспешния опит за преврат срещу Ердоган през 2016 г.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG