Връзки за достъпност

Извънредни новини

Турски гражданин, върнат от България на Ердоган, получи убежище в Полша


Бившият премиер Бойко Борисов и президентът на Турция Реджеп Ердоган
Бившият премиер Бойко Борисов и президентът на Турция Реджеп Ердоган

Турският опозиционен политик Селахаттин Юрюн, когото през 2020 г. България предаде на Анкара, е получил статут на бежанец в Полша и вече не трябва да се крие и да живее под чуждо име, съобщи Офнюз.

Историята на Юрюн беше разказана от евродепутата Иво Христов. Съобщението дойде след няколко разследвания в български и чуждестранни медии, в които се говори за сътрудничество на българските власти с администрацията на турския президент Ердоган. Според германския “Шпигел” тогавашния премиер Бойко Борисов е помагал на Анкара да преследва опонентите си, като е предавал привърженици на проповедника в изгнание Фетулах Гюлен.

След предаването му на Анкара Юрюн е настанен в затвор със засилена охрана в Одрин. Юрюн е успял да избяга от Турция на 21 юли 2021, но се съобщава как е станало това. Стигнал е до Варшава със самолет и фалшив паспорт и е арестуван. След решението на миграционните власти във Варшава за предоставяне на статут той вече живее на частен адрес в полската столица и има право да кандидатства за лична карта за пребиваване в страната за неопределен срок.

По време на управлението на правителствата на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов България редовно предаваше посочени от Турция опоненти на режима на Ердоган. Това се случва след започналите масови чистки срещу т.нар. "гюленисти", привърженици на живеещия в САЩ проповедник Фетхуллах Гюлен, когото Анкара обвинява в организирането на неуспешния опит за преврат срещу Ердоган през 2016 г.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG