Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Това е моят спорт". Надеждата на българския бадминтон Калояна Налбантова


Калояна Налбантова

Тя е от златното спортно поколение, в което са вперени много надежди - само на 16, но вече с няколко почетни стълбички на международни първенства и с поглед, гледащ към състезанията при жените.

Тя е Калояна Налбантова и в събота спечели титлата на сингъл на Европейското първенство по бадминтон за девойки до 19 години в Белград. Златото ѝ не дойде лесно - във финалния си мач Налбантова загуби първия гейм, но успя да обърне резултата и да направи обрат в следващите два - по думите ѝ, благодарение на "голямото си желание".

"В началото след успеха беше доста шокиращо, защото не очаквах да спечеля титлата. Но след един-два дена вече осъзнах какво съм постигнала", коментира Налбантова пред Българското национално радио.

"Много съм щастлива, защото много исках тази титла и дадох всичко от себе си", каза още тя в друго свое интервю за БТА.

Европейското злато е второ за младата българска състезателка - миналата година тя спечели шампионската титла на континента и в другата възрастова група до 17 години. На същото първенство в Подчетртек, Словения, тя също така стана и бронзова медалистка на двойки заедно с Цветина Попиванова.

Пътят ѝ до европейската почетна стълбичка всъщност започва от Първомай - нейния роден град. Именно там тя хваща ракета за бадминтон за първи път, когато е на 7 години. Разказва, че бадминтонът е един от трите основни спорта в града, с които децата се захващат. Другите са футбол и карате.

"Пробвах карате, имахме и футбол, но той не ме влече", отбелязва Налбантова.

"Казах на нашите, че [бадминтонът] ми допада най-много и с времето разбрах, че това е моят спорт", добавя тя.

Калояна Налбантова със златния си медал от Европейското в Белград
Калояна Налбантова със златния си медал от Европейското в Белград

Успехите ѝ, които следват през следващите години, обаче не се ограничават само до състезанията за девойки. Въпреки че тогава все още дори не беше навършила 16, в началото на тази година тя стана трета при жените на държавното първенство по бадминтон, както и трета на двойки жени.

По думите на треньора ѝ Стилиян Макарски, погледите им вече са насочени именно към състезанията при жените. Идеята е младата състезателка да започне още отсега да играе при професионалистките, за да свикне с по-силните противници.

Преходът към конкуренцията на жените обаче няма да бъде лек, смята самата Налбантова.

"Трябва труд и доста усилия, за да навляза добре в предстоящата категория", казва тя за Спортал.

Въпреки това мечтите ѝ са смели. Казва, че ще се бори за място на предстоящата през 2024 г. Олимпиада в Париж, а след това - и за много повече от просто участие.

"В спорта мечтая един ден да спечеля Олимпиада, това ми е най-голямата мечта, дано да стигна в топ 3 в света", казва тя пред Спортал и добавя: "А в личен план се надявам просто да стана успешен човек".

Facebook форум

XS
SM
MD
LG