Връзки за достъпност

Извънредни новини

Тежък обстрел близо до АЕЦ "Запорожие". Ядрените инспектори на ООН остават в централата


Генералният директор на Международната агенция за атомна енергия Рафаел Гроси, 1 септември 2022 г.
Генералният директор на Международната агенция за атомна енергия Рафаел Гроси, 1 септември 2022 г.

Част от инспекторите от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), които пристигнаха в четвъртък в украинската АЕЦ "Запорожие", ще останат още няколко дни в централата. Това съобщи генералният директор на агенцията Рафаел Гроси.

Новината идва на фона на съобщения за продължаващ тежък обстрел в района на АЕЦ-а.

"Нека светът да знае, че МААЕ остава в Запорожие", каза Рафаел Гроси след посещението си в централата.

"Очевидно е, че са нанесени физически поражения на територията на централата, и то няколко пъти. Случайно или нарочно? Не разполагаме с всичко необходимо, за да преценим. Но това са фактите! И не може да продължава така!", каза още Гроси.

Според изявление на дружеството "Енерхоатом", управляващо АЕЦ-а, петима международни инспектори са останали на територията на съоръжението. Те са разположили своето оборудване и "ще продължат да работят в централата" до събота.

По думите на Гроси обаче се очаква експертите да останат "до неделя или понеделник".

Пристигането на международния експертен екип се забави с няколко часа заради продължаващ обстрел в района. Украински официални лица съобщиха за "постоянни минометни атаки" от страна на руските сили, които са започнали рано сутринта в четвъртък и са поразили няколко цивилни сгради. Местните власти в Запорожие също казаха, че руските войски са обстрелвали "предварително договорения маршрут на мисията на МААЕ от [град] Запорожие до Запорожката атомна електроцентрала."

На свой ред руското министерство на отбраната обвини украинските сили в опит за превземане на централата.

В ежедневния си бюлетин в петък от британското военно разузнаване също съобщиха за интензивен артилерийски обстрел близо до АЕЦ-а. Той доведе до принудителното спиране на един от реакторите на централата в четвъртък.

АЕЦ "Запорожие" е окупирана от руските сили, но продължава да се управлява от украински инженери.

Украйна твърди, че Русия използва съоръжението като щит, за да съхранява оръжията си там и да предприема атаки около него. Москва отрича обвиненията и обвинява Украйна, че безразсъдно обстрелва района. И двете страни казват, че се страхуват от потенциална ядрена катастрофа вследствие се на обстрела.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG