Връзки за достъпност

Извънредни новини

Страните от Г-7 се споразумяха за таван на цената на руския петрол


Снимката е илюстративна.
Снимката е илюстративна.

Държавите от Групата на седемте (Г-7) се споразумяха да наложат таван на цената на руския петрол. Това съобщиха световните агенции в петък след края на срещата на финансовите министри от седемте страни.

Решението цели да лиши Русия от приходите, необходими за провеждането на нейните военни операции, и да спомогне за намаляването на цените на енергията на световните пазари.

В петък лидерите на Г-7 препотвърдиха ангажимента си да приложат общи мерки, с които да накажат Москва за нейната "брутална, непредизвикана, неоправдана и незаконна война срещу Украйна", се казва в официалното съобщение след срещата.

Конкретният таван на цената предстои да бъде определен в бъдещи разговори, като все още има много неясноти как той ще бъде приложен. В разговорите ще могат да се включат и други страни освен членките на Г-7 САЩ, Канада, Франция, Германия, Великобритания, Италия и Япония.

Глобалните доставчици ще имат право да правят бизнес, свързан с руски морски нефт и петролни продукти, само ако доставките се продават на или под тази цена.

За да има едно такова ограничение на цените значително въздействие обаче, то трябва да бъде приложено и от Европейския съюз (ЕС), което изисква единодушие сред неговите 27 членки. Някои от тях не са склонни да застрашат вътрешните енергийни доставки с наближаването на зимата.

Прекъсванията в енергийните доставки от Русия доведоха до скок на цените в световен мащаб, което причини особени трудности за по-бедните страни, но също така удари и икономиките на индустриализирания свят.

Според страните от Г-7 таванът на цените ще ограничи въздействието на руската "война върху световните енергийни цени, особено за страните с ниски и средни доходи".

Изявлението на Г-7 дойде, след като бившият руски президент Дмитрий Медведев предупреди ЕС, че Москва може да спре доставките на природен газ към съюза, ако въведе таван на цените на руските доставки. За това по-рано призова председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

В четвъртък Фон дер Лайен поиска ограничаване на цената на руския тръбопроводен газ, за да попречи на Москва да манипулира енергийния пазар на ЕС в отговор на санкциите, предизвикани от инвазията на Кремъл в Украйна.

Медведев от своя страна каза, че таванът ще предизвика реакцията на Кремъл и заплаши, че "просто няма да има руски газ в Европа".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG