Връзки за достъпност

Извънредни новини

Тайван купува от САЩ оръжие за 1,16 млрд. долара. Китай заплаши, че ще предприеме ответни мерки


Китайски войник гледа през бинокъл по време на военни учения. На заден план се вижда тайванска фрегата.
Китайски войник гледа през бинокъл по време на военни учения. На заден план се вижда тайванска фрегата.

Държавният департамент на САЩ одобри потенциалнаa продажба на военно оборудване за 1,16 милиарда долара на Тайван, съобщиха световните агенции. В отговор Китай заплаши, че ще предприеме ответни мерки, ако продажбата не бъде отменена.

Новината идва месец след като председателката на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси посети Тайван. Визитата ѝ значително изостри напрежението с Пекин, който твърди, че самоуправляващият се остров е негова собствена територия.

"В момент, когато Китай подлага Тайван на все по-голям натиск, ние осигуряваме на Тайпе това, от което има нужда, за да поддържа отбранителните си способности", каза Лора Роузънбъргър, старши директор в Белия дом по въпросите на Китай и Тайван.

Сделката, одобрена от САЩ в петък, включва пакет на стойност 655 милиона долара за логистична поддръжка на радарна система за противовъздушна отбрана, 60 противокорабни ракети "Харпун" и 100 ракети въздух-въздух "Сайдуиндър", съобщи в събота тайванската Централна информационна агенция.

Очаква се новото военно оборудване да повиши отбранителните способности на Тайван по въздух и вода по отношение на Китай и способностите на армията за ранно предупреждение.

Китай от своя страна съобщи, че ще отговори с контрамерки, ако САЩ не отменят одобрената от тях продажба. По думите на представителя на дипломатическата мисия евентуалната продажба "застрашава сериозно" американско-китайските отношения.

"Китай ще предприеме необходимите енергични и легитимни контрамерки с оглед на развоя на ситуацията", каза той.

В четвъртък тайванските сили свалиха предполагаем китайски дрон, летящ над зона с ограничен достъп между контролираната от Тайпе островна група Цзинмин и град Сямън на крайбрежието на континентален Китай.

Войници на един от островите от архипелага Цзинмин изстреляха предупредителни сигнални ракети срещу няколко китайски граждански дрона, които били забелязани в района вчера следобед, съобщи снощи тайванското министерство на отбраната.

Властите на Китай смятат Тайван за китайска територия и не приемат официални контакти между свои дипломатически партньори и правителството в Тайпе. Руската инвазия в Украйна засили опасенията, че Китай може да анексира демократичната островна република със сила.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG