Връзки за достъпност

Извънредни новини

"И моето време дойде". Ще се оттегли ли чеченският лидер Рамзан Кадиров


Чеченският лидер Рамзан Кадиров
Чеченският лидер Рамзан Кадиров

В събота чеченският лидер Рамзан Кадиров съобщи, че заслужава "безсрочна и дълга" почивка от поста си и е време да се оттегли. Думите му предизвикаха спекулации дали става въпрос за сериозно решение или Кадиров търси някаква услуга от Кремъл, съобщи руската служба на Радио Свободна Европа.

Кадиров управлява република Чечения, която е част от състава на Руската федерация, от 2007 г. Той е най-дълго управлявалият ръководител на руска република.

Какво точно каза Кадиров

В събота Кадиров публикува видео в Телеграм, в което посочи, че е начело на Чечения от вече 15 години. По думите му той е дошъл на поста млад и неопитен, а сега е просто неопитен.

"Имаме една поговорка сред кавказците, чеченците. Колкото и да е уважаван и дългоочакван един гост, ако си тръгне навреме, тогава е още по-приятно", каза Кадиров.

"Затова мисля, че и моето време дойде", добави той.

Към видеото Кадиров публикува и текст, в който написа, че е осъзнал, че "се е заседял" и мисли, че напълно е заслужил "безсрочна и дълга ваканция". Той не казва същите думи в самото видеообръщение.

Какви са реакциите след изявлението

Думите на Кадиров обаче предизвикаха противоречиви реакции. Според наблюдателите той е правил подобни коментари и преди, след което обаче е оставал на поста си.

"Скептичен съм. Той е казвал подобни неща и в миналото", каза пред Радио Свободна Европа Иван Клишч, експерт по Кавказ и докторант в Института за политически изследвания "Йохан Ските" в Естония.

"[Такива изявления] обикновено идват, когато той иска да измъкне нещо от Путин, най-малкото публичен израз на подкрепа", смята Клишч.

Анализатори обаче казаха още, че моментът на това изявление - на фона на най-голямата война в Европа след Втората световна война, е необичаен.

Кадиров изигра важна роля в насърчаването на войната на Русия срещу Украйна, като нае бойци, за да се бият заедно с руските войски.

Според Антон Барбашин, редакционният директор на аналитичната платформа Riddle Russia, моментът на изявлението е "странен". Съобщението на Кадиров противоречи на общото настроение в Русия сега, смята Барбашин.

"Посланието на [цялата] система е да стоим обединени заради [войната в Украйна", написа Барбашин в Туитър.

"Ако това, което току-що каза Кадиров, е вярно и той се пенсионира доброволно, това би било безпрецедентно. Нещо, което буквално никой не е очаквал", каза той.

Режимът на Кадиров е обвиняван в масови нарушения на човешките права. Кадиров е обвиняван и в поръчването на политически убийства на противници, живеещи в Европа.

Чеченският лидер помогна и за набирането на бойци за войната на Русия в Украйна в момент, в който Кремъл изпитва трудности с вербуването на войници. Според анализаторите това потенциално дава на Кадиров известен инструмент за влияние.

Чеченския лидер е смятан за една от основните политически фигури в Русия и редовно се среща с руския президент Владимир Путин. Последната им среща беше на 5 август в Сочи.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG