Връзки за достъпност

Извънредни новини

Ток и газ за Скопие. За какво говори в София македонският премиер Димитър Ковачевски


Македонският премиер Димитър Ковачевски (вляво) и българският президент Румен Радев по време на срещата си в София в понеделник.
Македонският премиер Димитър Ковачевски (вляво) и българският президент Румен Радев по време на срещата си в София в понеделник.

България ще осигурява ток за Северна Македония до март 2023 г. и ще позволи на Скопие да запази обеми природен газ от хранилището в Чирен. За това се разбраха премиерите Гълъб Донев и Димитър Ковачевски на среща в София.

По-късно в понеделник президентът Румен Радев отново нарече двете страни братски и каза на македонския премиер, че въпреки бурните политически страсти отношенията между София и Скопие "лежат върху здрав фундамент", който е отвъд всякаква политическа конюнктура.

По думите на премиера Донев България ще осигури на Северна Македония около 200 мегаватчаса базова равномерна електроенергия за периода до 31 март 2023 г.

Ковачевски добави, че двамата са обсъдили и цените, "които трябва да отговарят на европейските правила".

Двамата премиери са обсъдили и възможностите за средносрочно и дългосрочно сътрудничество в газовата сфера. Така Северна Македония ще получи възможност да резервира определени обеми природен газ от хранилището в Чирен от газа, който ще постъпва от бъдещия терминал за втечнен газ в Александруполис по интерконектора между България и Гърция.

Идеята е Скопие да може да черпи определени обеми на дневна база, за да няма опасения, че не може да усвои определени количества, каза Гълъб Донев, според когото България е била и остава енергиен лидер на Балканите.

По късно по време на срещата си с президента Радев Ковачевски определи разговора си с Гълъб Донев като позитивен и каза, че той е продължил повече от предвиденото.

Румен Радев е уверил Димитър Ковачевски, че България ще бъде "отново солидарна с братска Македония" по политическите договорености, свързани с началото на преговорите с ЕС.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG