Връзки за достъпност

Извънредни новини

България напомни на Европейския съюз, че не признава македонския език


Външната министърка в оставка Теодора Генчовска. Снимката е архвна
Външната министърка в оставка Теодора Генчовска. Снимката е архвна

България представи едностранна декларация пред другите държави от Европейския съюз (ЕС), в която напомни, че не признава македонския език. Това се случи в понеделник вечерта по време на срещата, на която страните от ЕС се съгласиха да дадат начало на преговорите за членство на Северна Македония и Албания.

България не признава македонския език като самостоятелен език и го смята за вторично кодифицирана норма на българския книжовен език. Това е записано в рамковата позиция от 2019 г.

Т.нар. френско предложение, което позволи да бъде оттеглено българското вето върху началото на преговорите на Северна Македония за членство в ЕС, предвижда “едностранните декларации на България и Северна Македония по повод македонския език да бъдат взети под внимание”.

Това е поводът България да представи декларацията си в понеделник.

“Създаването на „македонски език“ през 1944-1945 г. в бивша Югославия беше акт на вторична кодификация (ре-кодификация), основаващ се на българския книжовен език, допълнително „обогатен“ с местни форми, като по този начин се симулира „естествен“ процес, базиран на диалектна форма”, гласи българската декларация, изпратена от Министерството на външните работи.

В нея се добавя, че нищо в процеса на преговори не трябва да бъде тълкувано като признаване от България на македонския език.

България наложи вето върху началото на преговорите на Северна Македония за членство в ЕС през ноември 2020 г. Поводът бяха спорове за езика и историята.

София оттегли ветото си след като българския парламент одобри т.нар. френско предложение за решаване на спора. То предвижда българските условия пред Скопие да се превърнат в част от ангажиментите на Северна Македония пред ЕС.

Македонският парламент също одобри предложението, а след това външните министри на двете страни подписаха двустранен протокол. Впоследствие България оттегли ветото си. Във вторник се провежда първата “политическа” междуправителствена конференция на Северна Македония с ЕС.

Същинските преговори обаче ще започнат едва след като влязат в сила исканите от България конституционни промени, с които българите да бъдат включени в македонската конституция като държавотворен народ.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG