Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Сбъдва се мечтата на поколения." ЕС обяви началото на преговорите за членство със Северна Македония и Албания


Димитър Ковачевски
Димитър Ковачевски

Европейският съюз (ЕС) обяви началото на преговорите за членство със Северна Македония и Албания. Това стана на първата междуправителствена конференция, която се провежда във вторник в Брюксел.

Председтелката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен каза, че това е "исторически момент".

"Вашите граждани чакаха това толкова дълго и работиха толкова упорито, за да го постигнат", каза Фон дер Лайен. "Те го заслужават."

Македонският премиер Димитър Ковачевски определи деня като "дългоочакван и заслужен".

"Сбъдва се мечтата на поколения", добави той, цитиран от БТА.

"Това не е началото на края, а само края на началата", каза премиерът на Албания Еди Рама.

В понеделник вечерта Съветът на ЕС одобри началото на преговорите за членство със Северна Македония и Албания. Това стана възможно, след като България оттегли ветото си, което блокираше пътя на Скопие към еврочленство.

Ден по-рано София и Скопие подписаха вторя протокол за изпълнение на ангажиментите по Договора за добросъседство, сключен през 2019 г. Това беше следващата стъпка за отваряне на европреговорите на Северна Македония, след като ден по-рано парламентът на страната одобри т.нар. френско предложение за вдигане на българското вето.

Срещата в Брюксел във вторник е т.нар. политическа междуправителствена конференция. Тя предшества конференцията, която ще даде същинското начало на преговорите за членство. Тя ще се проведе едва след като македонският парламент приеме промени конституцията си, с които българите и други общности да бъдат включени сред държавотворните народи.

„Готови сме бързо да свикаме втора конференция, след като Северна Македония изпълни поетото задължение за промяна на конституцията“, каза външният министър на Чехия Ян Липавски от името на ЕС.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG