Връзки за достъпност

Извънредни новини

Унгария заплашва да блокира подновяването на част от санкциите, ако трима руски олигарси не бъдат пощадени


Руският бизнесмен и основател на USM Holdings Алишер Усманов на конгреса на Руския съюз на индустриалците и предприемачите (РСИП) в Москва, 24 март 2016 г.
Руският бизнесмен и основател на USM Holdings Алишер Усманов на конгреса на Руския съюз на индустриалците и предприемачите (РСИП) в Москва, 24 март 2016 г.

Унгария заплашва да блокира подновяването на част от санкциите на Европейския съюз (ЕС) срещу Русия, ако трима руски олигарси не бъдат премахнати от списъка със забрана за визи и замразяване на активи. Това съобщиха във вторник източници на Радио Свободна Европа/Радио Свобода (РСЕ/РС).

Санкции бяха наложени на над 1000 души след нахлуването на Москва в Украйна в края на февруари.

Според няколко дипломатически източници, запознати с въпроса, които не са упълномощени да говорят официално, тримата души, които Будапеща иска да бъдат извадени от списъка, са Алишер Усманов, Петр Авен и Виктор Рашников.

Новината идва на фона на опити на ЕС да поднови удължи действието на санкциите с още шест месеца преди крайния срок от 15 септември, като посланиците на Съюза ще обсъдят въпроса в сряда, 7 септември.

Списъкът, който може да бъде актуализиран само с единодушие, в момента се състои от 1217 физически лица и 108 юридически лица и беше разширяван през годината.

Както Усманов, така и Авен бяха санкционирани в края на февруари, като официалният вестник на ЕС нарече първия „прокремълски олигарх с особено близки връзки с руския президент Владимир Путин“. Той е определен като един от любимите олигарси на Владимир Путин“ и се твърди, че оглавявал и разрешавал бизнес казуси на руския президент.

Санкциите доведоха до изземването на яхта за 600 милиона щатски долара – най-голямата в света – свързана с Усманови. След като мерките влязоха в сила, той ги оспори в Европейския съд, но през юни не получи временни мерки, което означава, че активите му засега остават замразени.

Петр Авен е друг олигарх с близки връзки с Кремъл, като според официалния вестник на ЕС „той е един от приблизително 50-те богати руски бизнесмени, които редовно се срещат с Владимир Путин в Кремъл и не действа независимо от исканията на президента.

Виктор Рашников беше включен в списъка през март, като Брюксел го описа като „водещ руски олигарх, който е собственик и председател на борда на директорите на компанията Magnitogorsk Iron & Steel Works (MMK)".

MMK е един от най-големите данъкоплатци в Русия. Данъчната тежест върху компанията се увеличи напоследък, което доведе до значително по-високи приходи в руския държавен бюджет.

Освен премахването на санкциите срещу тримата Будапеща също иска да се позволи на хуманитарни организации да осъществяват бизнес с някои от руските банки, които в момента са санкционирани.

Спекулира се, че Унгария използва подновяването на санкциите като опит да накара Брюксел да одобри еврофондове, които досега бяха спирани поради опасения от нарушаване на върховенството на закона в страната. РСЕ/РС се свърза с Будапеща, но досега не е получила коментар.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG