Връзки за достъпност

Извънредни новини

Ситуацията в АЕЦ Запорожие е "неудържима", сочи доклад на ООН. Нужна е зона за сигурност


Запорожката АЕЦ, 1 септември 2022
Запорожката АЕЦ, 1 септември 2022

Доклад на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) сочи, че настоящата ситуация в украинската Запорожка електроцентрала е "наудържима" и има "спешна нужда от временни мерки", за да се избегне ядрена авария. Агенцията е на ООН, а докладът беше публикуван във вторник.

МААЕ публикува доклада след неотдавнашно посещение на инспектори на ООН в завода. Генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси, който ръководи инспекционния екип миналата седмица, трябваше да информира Съвета за сигурност на ООН във вторник за констатациите си. Двама инспектори от мисията на МААЕ останаха в централата.

В доклада агенцията призовава Русия и Украйна да създадат „защитна зона за ядрена безопасност и сигурност“ около централата и казва, че обстрелът на централата и околностите трябва да спре незабавно, за да се избегнат допълнителни щети на място и да се осигури безопасността на оперативния персонал.

Заводът беше превзет от руските военни, но се управлява от украински техници. В доклада се казва, че най-доброто действие за гарантиране на безопасността на централата и всички други украински ядрени съоръжения "би било този въоръжен конфликт да приключи сега".

МААЕ заявява, че е готова да започне "незабавно" консултации, които да доведат до "спешно установяване" на зона за сигурност в Запорожката АЕЦ, най-голямата атомна електроцентрала в Европа.

В доклада се казва също, че ситуацията е безпрецедентна, тъй като това е първият път, когато се случва военен конфликт сред съоръженията на голяма ядрена енергийна централа.

Обстрелът продължава около завода, след като той отново беше изключен от електрическата мрежа на Украйна и оставен да разчита на собствената си енергия, за да управлява системите си за безопасност.

В доклада се изброяват също щетите на части от централата и се препоръчват подобрения в условията за украинския персонал. Според анализа той е „под постоянен силен стрес и натиск“, което „може да доведе до увеличаване на човешките грешки с последици за ядрената безопасност“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG