Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Време е руските части да бягат". Какво знаем за пробива на Украйна на юг


Президентът на Украйна Володимир Зеленски по време на среднощното си изявление в понеделник срещу вторник.
Президентът на Украйна Володимир Зеленски по време на среднощното си изявление в понеделник срещу вторник.

На 29 август Украйна започна настъпление на юг, потвърдиха от украинското и руското командване. Според Русия това настъпление е започнало, но се е провалило. Според Украйна процесът е успешен, но ще се развива бавно във времето.

Според Пентагона това все още не е контраофанзива, но е подготовка за нея.

Вечерта в понеделник президентът на Украйна Володимир Зеленски призова руснаците да бягат или да се предадат.

Ето какво знаем до момента.

Фактите

Действията протичат в Херсонска област. Украйна е пробила на няколко места линията на фронта и на тези места напредва навътре в територия, контролирана от Русия, съобщи късно вечерта в понеделник съветникът на украинската президентска администрация Алексей Арестович.

Той каза, че около 21 ч. Киев е ударил и фериботи по река Днепър, натоварени с техника за руската армия. Едновременно с това Украйна обстрелва и руски бази от другата страна на Днепър, в които се намира техника, подготвена за изпращане на помощ на руските части.

Днепър

Всяко уточнение за контрол върху река Днепър е важно по две причини – оттам минават доставките за руската армия и само оттам руската армия би могла да се изтегли сравнително безопасно в случай на нужда.

По-рано през юли и август бяха прекъснати почти напълно линиите за доставки на руската армия по мостовете над Днепър (Антоновският автомобилен и Антоновският железопътен, както и този до Новая Каховка) и над река Ингулец, приток на Днепър (Дариевският). След съобщението на Арестович от понеделник вечерта става ясно, че вече е затруднено и прекосяването на реката с фериботи.

За военния експерт на Радио Свобода Юрий Фьодоров руската армия се е озовала в капан.

Той обясни и единственото официално съобщение на Украйна, което се повтаряше през деня в понеделник. В него се казваше, че Киев е пробил първата линия на отбраната в района на Херсон.

Какво е „първа линия на отбраната“

Това е редица от бетонни блокове, натрупани от руската армия по десния бряг на Днепър. „Десен“ бряг е този, на който се намира град Херсон. Там с помощта на строителна и армейска техника са изградени три такива бетонни линии.

На руски понякога ги наричат не „линии“, а „доти“ (абревиатура от „дълговременни огневи точки“). Понякога те са съединени от траншеи.

Всяко от бетонните съоръжения представлява полуцилиндър с отвор, през който се стреля.

Между бетонните блокове има и дебели дървени стволове, с които се покриват траншеите или други изкопи, приличащи на землянки.

Какво е „линия за спиране на противника“

Това вече не са материални препятствия, а места, на които се разполагат войниците (в случая – руските), за да не допуснат напредъка на отсрещната страна (украинците) към първата линия на отбраната.

Правилото е такова – ако не можеш да спреш настъплението с открит огън, трябва да избереш – или да избягаш, или да се предадеш.

Предполага се, че украинската армия е преминала първо през този огън, предизвикала е бягство на руските войници, а след това е направила пробив в бетонните блокове.

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

XS
SM
MD
LG