Връзки за достъпност

Извънредни новини

САЩ отказаха да включат Русия в списъка си с държави, спонсориращи тероризма


Говорителката на Белия дом Карин Жан-Пиер
Говорителката на Белия дом Карин Жан-Пиер

САЩ няма да включат Русия в списъка си на страни спонсори на тероризма, стана ясно от изявление на говорителката на Белия дом Карин Жан-Пиер късно във вторник. За това призоваха по-рано някои членове на американския Конгрес, както и Украйна.

Според Вашингтон включването на Русия в списъка "не е най-ефективният или най-силният начин", за да се подведе Русия под отговорност за нейната продължаваща пълномащабна инвазия в Украйна.

"Това също така би подкопало нашата безпрецедентна многостранна [коалиция], която беше толкова ефективна в търсенето на отговорност от страна на [руския президент Владимир] Путин, и също така би подкопало нашата способност да подкрепяме Украйна" в преговорите, каза Карин Жан-Пиер на брифинг във вторник.

По думите ѝ такъв ход ще попречи и на изпращането на помощи до Украйна, както и на хуманитарните групи, които участват в споразумението за превоз на зърно от блокираните пристанища на Украйна.

Ден по-рано американският президент Джо Байдън също беше категоричен, че САЩ няма да обявят Русия за страна спонсор на тероризма.

Според президента на Украйна Володимир Зеленски обаче обявяването на Русия за страна, спонсорираща тероризма, е оправдано след поредицата от руски атаки срещу цивилни цели като търговски центрове и гари, при които загинаха десетки украинци.

Тези и други действия на Москва, включително отравянията на няколко критици на Кремъл и военните действия на Русия в Сирия, бяха достатъчни, за да накарат парламента на Латвия през август да определи Русия като държава спонсор на тероризма.

Досега САЩ са включили в списъка си с такива държави само четири страни - Иран, Сирия, Северна Корея и Куба.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG