Връзки за достъпност

Извънредни новини

Унгария ще оттегли искането за изключване на руски олигарси от списъка със санкции, твърдят дипломати


Виктор Рашников (ляво), Пьотр Авен и Алишер Усманов (дясно)
Виктор Рашников (ляво), Пьотр Авен и Алишер Усманов (дясно)

Унгария ще подкрепи подновяването на режима на санкции на Европейския съюз срещу Русия, твърдят дипломатически източници от Брюксел. Това съобщиха дипломатически източници в Брюксел, запознати с въпроса, които не са упълномощени да говорят официално, в сряда вечерта.

Ден по-рано беше съобщено, че Унгария ще блокира подновяването на част от санкциите на ЕС, ако трима олигарси не бъдат премахнати от списъка със санкционирани. Предполага се, че става дума за приближените до Путин Алишер Усманов, Петр Авен и Виктор Рашников. Те бяха сред над 1200 физически лица, които получиха забрана за визи и замразяване на активи.

Според източниците унгарски официални лица са казали на среща на посланиците на ЕС в Брюксел в сряда, че са готови да приемат удължаване на санкциите с шест месеца, но че те ще изразят загрижеността си относно някои списъците в съответните дипломатически работни групи при следващото подновяване през март 2023 г.

ЕС възнамерява да поднови за още шест месеца списъка със санкционирани хора преди крайния срок за подновяване на 15 септември. Списъкът, който може да се преобръща само с единодушие, в момента се състои от 1217 лица и 108 организации.

Както Усманов, така и Авен бяха санкционирани в края на февруари, като официалният вестник на ЕС нарече първия „прокремълски олигарх с особено близки връзки с руския президент Владимир Путин“. Той е определен като един от любимите олигарси на Владимир Путин“ и се твърди, че оглавявал и разрешавал бизнес казуси на руския президент.

Санкциите доведоха до изземването на яхта за 600 милиона щатски долара – най-голямата в света – свързана с Усманови. След като мерките влязоха в сила, той ги оспори в Европейския съд, но през юни не получи временни мерки, което означава, че активите му засега остават замразени.

Петр Авен е друг олигарх с близки връзки с Кремъл, като според официалния вестник на ЕС „той е един от приблизително 50-те богати руски бизнесмени, които редовно се срещат с Владимир Путин в Кремъл и не действа независимо от исканията на президента.

Виктор Рашников беше включен в списъка през март, като Брюксел го описа като „водещ руски олигарх, който е собственик и председател на борда на директорите на компанията Magnitogorsk Iron & Steel Works (MMK)".

MMK е един от най-големите данъкоплатци в Русия. Данъчната тежест върху компанията се увеличи напоследък, което доведе до значително по-високи приходи в руския държавен бюджет.

Спекулира се, че Унгария може да използва подновяването на санкциите като опит да накара Брюксел да одобри еврофондове, които досега бяха спирани поради опасения от нарушаване на върховенството на закона в страната. РСЕ/РС се свърза с Будапеща, но досега не е получила коментар.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG