Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Договорихме се". Президент и премиер обсъдиха с "Лукойл" петролното ембарго на ЕС


Президентът Румен Радев се ръкува с Рустем Гималетдинов (вляво). Вадим Воробьов (вдясно) - президент на "Лукойл" и Андрей Матюхов (втори от ляво) - генерален директор на ЛУКОЙЛ-България ЕООД.
Президентът Румен Радев се ръкува с Рустем Гималетдинов (вляво). Вадим Воробьов (вдясно) - президент на "Лукойл" и Андрей Матюхов (втори от ляво) - генерален директор на ЛУКОЙЛ-България ЕООД.

Президентът Румен Радев се срещна в четвъртък с представители на "Лукойл Нефтохим Бургас" и "Лукойл България". По време на разговора стана ясно, че представители на българското правителство и на компанията "Лукойл" са обсъдили мерки за осигуряване на пазара на горива във връзка с предстоящото влизане в сила на петролното ембарго, което ЕС наложи на Русия. Забраната за внос по море влиза в сила в края на годината, като България получи изключение и може да внася до края на 2024 г.

Целта на срещата беше да бъдат обсъдени възможностите за ограничаване на инфлацията и за развитието на предвидима икономическа среда в страната. Прекъсванията в енергийните доставки от Русия доведоха до скок на цените в световен мащаб, което причини трудности за по-бедните страни, като засегна и икономиките на индустриализирания свят.

"Високите цени на горивата са сред водещите причини за поскъпването на всички стоки и водят до свиване на потреблението, което е загуба не само за потребителите, но и за производителя“, каза Радев. Той добави, че икономиката и инфлацията зависят до голяма степен от стойността на произвежданите горива, което определя и стратегическото значение на „Лукойл“ за страната, особено по време на кризи.

Държавният глава подчерта "важната роля на компанията като основен производител на горива, притежаващ преобладаващ дял от пазара у нас", като по думите му предстоящата среща на ръководството на „Лукойл“ с българското правителство е добра възможност за набелязването на ефективни решения за борба с инфлацията в страната.

Президентът на „Лукойл“ Вадим Воробьов посочи, че през последните дни представители на българското правителство и компанията са обсъдили възможни действия за стабилизиране на икономическата среда, както и за противодействие на инфлацията.

"В компанията виждаме бъдещето разделено на три периода. Първият е през декември, когато влиза в сила ембаргото за руския петрол, вторият – от 5 декември до 31 декември 2024 г., когато ще започнат да действат санкциите за българската икономика. И третият етап е как ще се развива вътрешният пазар след 2024 г. като се има предвид "Лукойл Нефтохим Бургас". За целта изработихме мерки за поддържане стабилността на икономиката. Договорихме се и ще продължим да разговаряме с българското правителство за изговаряне на средносрочни мерки", каза Воробьов в началото на срещата.

След разговорите в президентството представителите на "Лукойл" обсъдиха мерки за справяне с инфлацията и със служебния премиер Гълъб Донев.

По-рано през деня, малко преди срещата, Оф Нюз съобщи, че колата на руската посланичка Елеонора Митрофанова е била снимана пред централата на частната компания в София.

Руската рафинерия "Лукойл Нефтохим" е основен производител на горива в България. Традиционно тя преработва предимно руски петрол. За първото тримесечие на 2022 г. близо две трети (63%) от преработения нефт е с руски произход. С поевтиняването на руския петрол след началото на войната срещу Украйна този дял се увеличи. Данните показват, че в България се внася основно руски петрол, а количествата през тази година дори са били по-големи в сравнение с миналата.

Както Свободна Европа писа по-рано през годината, „Лукойл“ работи на загуба в България. Това означава, че в бюджета не влиза корпоративен данък. Постъпленията от горива в хазната са всъщност косвени данъци, акцизи и ДДС, които се плащат от крайните потребители.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG