Връзки за достъпност

Извънредни новини

Елизабет Втора. От "принцеса автомеханик" до най-дълго управлявалия британски монарх


Елизабет Втора
Елизабет Втора

При раждането на Елизабет никой не очаква тя да стане кралица. Но когато дългът към семейството и страната ѝ я призовава, тя поема короната без колебание и страх.

На 21-ия си рожден ден тя прави обръщение към гражданите на Великобритания. "Заявявам пред всички вас, че целият ми живот, независимо дали е дълъг или кратък, ще бъде посветен на това да служа на вас и на нашето велико имперско семейство", казва тя.

Годината е 1947-а, а авторка на речта е принцеса Елизабет, която все още не знае колко скоро ще трябва да поеме трона от баща си крал Джордж VI.

До деня на смъртта си на 8 септември 2022 г. тя остава вярна на обещанието си. Кралица Елизабет Втора служи на страната си в продължение на 70 години, а образът ѝ до голяма степен се е слял с идентичността на днешното британско общество, голяма част от което не е виждало друг монарх на чело на държавата.

Тя, кралицата
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:33 0:00

Припомняме ви историята на живота на Елизабет Втора, една от най-важните личности в историята на XX и XXI век.

Свободното детство

Елизабет Александра Мери, родена на 21 април 1926 г., е част от кралското семейство, но не и наследник на трона. Това ѝ позволява да се наслади на детството си и ѝ дава относителна свобода през първите близо 10 години от живота ѝ.

Тя е дъщеря на Елизабет Боус-Лайън и принц Албърт, херцог на Йорк - син на тогавашния крал Джордж V. Елизабет и по-малката ѝ сестра Маргарет не ходят на училище, а са обучавани у дома на дисциплини като френски език, математика, история и изкуства.

След смъртта на Джордж V през 1936 г. на трона се качва престолонаследникът Едуард, по-голям брат на принц Албърт. Скоро обаче Едуард абдикира от трона, за да се ожени за два пъти развеждана американка – нещо, на което църквата и премиерът не гледат добре. Така на трона се качва Албърт, преименуван на крал Джордж VI, а Елизабет става пряка наследничка на короната.

Втората световна война

Когато Великобритания влиза във Втората световна война през 1939 г., майката на Елизабет е твърдо решена да остане до съпруга си и отказва дъщерите им да бъдат евакуирани от страната. След 1940 г. двете принцеси живеят в Уиндзорския дворец - на километри от Лондон.

Принцеса Елизабет се подготвя за първото си участие по радиото през 1940 г. До нея е сестра й - принцеса Маргарет.
Принцеса Елизабет се подготвя за първото си участие по радиото през 1940 г. До нея е сестра й - принцеса Маргарет.

Това е времето, в което за пръв път Елизабет показва качествата си на престолонаследничка. Същата година, когато е още на 14, тя прави първото си изявление по детско предаване на радио Би Би Си, като отправя послание към децата, евакуирани от домовете си.

Всички ние знаем, че накрая всичко ще бъде наред
Елизабет Втора

"Опитваме се да правим всичко по силите си, за да помагаме на нашите храбри моряци, войници и летци, както и се опитваме да носим своя дял от опасността и тъгата на войната. Всички ние знаем, че накрая всичко ще бъде наред", казва тя в паметното обръщение.

Три години по-късно, през 1943 г., тя прави първата си публична поява, като посещава Гренадирската гвардия, в която е била назначена за полковник от баща си година по-рано. Постепенно започва да придружава родителите си на официални посещения в страната, а през 1945 г. се присъединява към Помощната териториална служба, където се обучава заедно с други млади жени да шофира и да монтира коли. В страната започват да я наричат "принцеса автомеханик".

Принцеса Елизабет през 1951 г.
Принцеса Елизабет през 1951 г.

Скоро след това тя има още една възможност да се докосне до живота извън двореца. В Деня на победата, 9 май, ѝ е позволено заедно със сестра ѝ да се слее анонимно с празнуващата тълпа по улиците на Лондон.

Коронацията

През 1951 г. здравето на Джордж VI се влошава и Елизабет започва да го замества в дипломатическите му мисии. На една от тях година по-късно тя пътува към Австралия и Нова Зенландия, минавайки през Кения. Докато е отседнала временно там, до нея достига новината за смъртта на баща ѝ. Тя автоматично става кралица и прекарва първите три месеца от управлението си в траур и усамотение.

Коронацията на Елизабет Втора в Уестминстърското абатство, 02 юни 1953
Коронацията на Елизабет Втора в Уестминстърското абатство, 02 юни 1953

На 2 юни 1953 г. в Уестминстърското абатство се провежда коронацията ѝ - първата в историята, която се предава на живо по телевизията. Гледана е от десетки милиони зрители във Великобритания и по света.

Поколенията след нея

През цялото управление до нея остава съпругът ѝ принц Филип. Разделя ги смъртта му през 2021 г. Двамата се запознават като деца и си пишат писма в продължение на десетилетие. Първоначално кралското семейство има известни съмнения относно брака им, тъй като Филип, макар и също от благороден произход, далеч не заема толкова високо положение в обществото, колкото Елизабет.

Тя обаче настоява и когато навършва 21 години дворецът обявява годежа им. Двамата се женят през същата 1947 година, а семейството приема името Уиндзор. Първото от четири деца и пряк престолонаследник - Чарлз, се ражда само година по-късно.

Принцеса Елизабет, принц Филип и децата им Чарлз и Ан, 1951 г. две години преди коронацията
Принцеса Елизабет, принц Филип и децата им Чарлз и Ан, 1951 г. две години преди коронацията

Дъщеря им Ан се ражда през 1950 г., а другите им две деца – Андрю и Едуард – през 1960 г. и 1964 г. Към края на живота си кралицата има общо 8 внука и 12 правнука.

Разрастването на кралското семейство обаче се случва с цената на тежки сътресения в личния живот на членовете му. Най-емблематичното от тях е историята на принцеса Даяна - чаровната и свободолюбива бивша съпруга на Чарлз, загинала млада в трагична автомобилна катастрофа след години на напрежение със съпруга си и кралицата. Тя е майката на двамата сина на престолонаследника - принцовете Уилям и Хари.

Малко преди да се случи това, през 1992 г. кралицата преживява "annus horribilis" (лат. "ужасна година"), както сама я нарича в свое обръщение. Тогава се разпадат браковете на Чарлз и Даяна, на принц Андрю, втория син на кралицата, и съпругата му Сара Фъргюсън, както и на дъщеря ѝ Ан със съпруга ѝ Марк Филипс. В края на същата година в замъка Уиндзор избухва пожар, който унищожава над сто стаи.

Световното влияние

Професионалният живот на кралицата включва хиляди официални ангажименти - от посещения в училища и болници до дипломатически посещения и церемонии по национални поводи.

Вероятно благодарение на технологичния напредък и развитието на транспорта, а и на дълголетното си управление, Елизабет Втора пътува повече от всеки предишен монарх на Великобритания. Тя е предприела над 250 посещения в над 100 държави, като едва когато навлиза в 80-те си години започва да облекчава графика си.

Кралица Елизабет Втора и принц Филип посещават иранския шах Мохаммад Реза Пахлави, 1961 г. Елизабет е монархът, пътувал най-много в британската история.
Кралица Елизабет Втора и принц Филип посещават иранския шах Мохаммад Реза Пахлави, 1961 г. Елизабет е монархът, пътувал най-много в британската история.

Сред най-важните ѝ дипломатически дейности е посещението ѝ във Федерална република Германия през 1965 г., двайсет години след края на войната. Това е първото официално посещение в страната на британска кралска особа след 1913 г. Посещението ѝ става символ на помирението между двете страни и повод да се признае повторното издигане на Германия като политическа сила в Европа.

През 1986 г. става първият британски монарх, посетил континентален Китай, а през 2011 г. посещава Република Ирландия по покана на президента Мери Макалийз. Въпреки че често е посещавала Северна Ирландия дотогава, това е първото ѝ посещение в Ирландия и първото такова на британски монарх от един век. Тогава тя изразява своите "искрени мисли и дълбоко съчувствие" към жертвите на тежкото англо-ирландско минало, а моментът отбелязва началото на ново време на приятелство между двете страни.

Какъв човек е Елизабет

Докато историята се движи през десетилетията, кралицата остава винаги хладнокръвна, разсъдлива и стабилна. Така я познават поданиците ѝ и хората по света. Въпреки това тя неведнъж е показвала топлата си страна и е скъсявала дистанцията с хората.

По време на кралска обиколка на Австралия и Нова Зеландия през 1970 г. например тя прекъсва многовековната кралска традиция да маха на тълпите хора от безопасно разстояние и прави първата си разходка сред тях.

На такива разходки и други официални посещения Елизабет често носи ярко оцветени тоалети с подходяща шапка, за да се откроява от тълпата. В частния си живот обаче според съпругата на принц Уилям Кейт кралицата е избягвала кралската пищност.

Кралицата поздравява Корги клуб в Канада, 2002 г.
Кралицата поздравява Корги клуб в Канада, 2002 г.

„Бихте очаквали много величие и много суета... но всъщност това, което наистина резонира с мен, е любовта ѝ към простите неща, липсата на суета и мисля, че това е специално качество, което трябва да притежавате“, казва Кейт в документален филм по повод 90-ия рожден ден на Елизабет.

Сред любимите ѝ занимания са конната езда, както и да храни кучетата си от породата корги, свързвана именно с нея. Тя получава такова куче от баща си като малка и оттогава е неразделна с породата.

XS
SM
MD
LG