Връзки за достъпност

Извънредни новини

Кралица Елизабет Втора почина


Кралица Елизабет Втора
Кралица Елизабет Втора

Кралица Елизабет Втора, най-дълго управлявалият британски монарх и лидер на нацията от седем десетилетия, почина на 96 години, съобщи Бъкингамският дворец в четвъртък. Новината идва, след като няколко часа по-рано дворецът съобщи, че лекарите са притеснени за здравето ѝ.

"Кралицата почина мирно в Балморал този следобед", се казва в изявление на Бъкингамския дворец. "Кралят и кралицата ще останат в Балморал тази вечер и ще се върнат в Лондон утре."

Най-големият син на Елизабет - Чарлз, на 73 години, автоматично става крал на Обединеното кралство и държавен глава на 14 други кралства, включително Австралия, Канада, Нова Зеландия и Ямайка.

Елизабет Втора е родена на 21 април 1926 г. в Лондон и е кръстена на 29 май същата година в частния параклис на Бъкингамския дворец. Тя става престолонаследник, когато чичо й Едуард VIII абдикира на 11 декември 1936 г. и баща ѝ става крал Джордж VI. Тогава тя е едва на 10 години.

Елизабет се омъжва за лейтенанта от флота Филип Маунтбатън в лондонското Уестминстърско абатство на 20 ноември 1947 г. Двамата имат четири деца: принц Чарлз (роден през 1948 г.), принцеса Ан (1950), принц Андрю (1960) и принц Едуард (1964). Съпругът ѝ Филип почина през април 2021 г. на 99 години.

Покойната британска кралица се възкачва на трона след смъртта на баща си на 6 февруари 1952 г., докато е в Кения на кралска обиколка. Коронясана е на 2 юни 1953 г. в Уестминстърското абатство - първата коронация, която се предава на живо по телевизията.

Снимка от сватбата на принцеса Елизабет и Филип Маунтбатън, 20 ноември 1947 г.
Снимка от сватбата на принцеса Елизабет и Филип Маунтбатън, 20 ноември 1947 г.

В този момент лидери на Съединените щати, Съветския съюз и Китай са съответно Хари Труман, Йосиф Сталин и Мао Цзедун. Премиер на Великобритания пък е Уинстън Чърчил.

Докато Елизабет е на трона, Обединеното кралство сменя общо 15 министър-председатели. Последният - Лиз Тръс, встъпи в длъжност по-рано тази седмица след среща с кралицата в имението ѝ Балморал. По време на управлението на Елизабет САЩ имат общо 14 президенти, с всеки от които тя се е срещала с изключение на Линдън Джонсън.

Тя стана най-дълго управлявалият монарх във Великобритания на 9 септември 2015 г., когато надхвърли 63-те години и 7 месеца, които нейната пра-пра-баба кралица Виктория е прекарала на трона. На 6 февруари тази година Елизабет Втора отпразнува 70-тата годишнина от коронясването си.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG