Връзки за достъпност

Извънредни новини

Пинк - талантливата бунтарка на американския поп рок


Пинк
Пинк

През 90-те, когато е тийнейджър, тя e труден характер, започва да пуши твърде рано, опитва дрога, спори с всеки, който се опитва да ѝ повлияе.

За щастие гласът ѝ, както и любовта ѝ към музиката, в един момент я изкарват от този период и я правят една от най-големите музикални звезди на първото десетилетие на 2000-те години. Тя е поп, рок и r&b звездата Пинк, която в четвъртък навърши 43 години.

През над 20-годишната си кариера тя е създала няколко албума, направила е редица турнета, постигала е многобройни челни позиции в световните музикални класации, носителка е на две награди „Грами“, пет музикални награди на MTV и над 34 милиона продадени албума.

Пинк по време на свой концерт през 2006 г. в Париж.
Пинк по време на свой концерт през 2006 г. в Париж.

Алиша Бет Мур със сценичен псевдоним Пинк е родена през 1979 в щата Пенсилвания, САЩ. Баща ѝ има музикални заложби и често свири на китара и пее с нея, когато е малка. Тези първи срещи с музиката изиграват важна роля и тя така и не спира да се занимава с това.

Родителите ѝ обаче се развеждат преди да навърши 10, като това ѝ се отразява тежко, започва да пуши скоро след това, по-късно експериментира с дрога, развива алкохолна зависимост и има проблеми с полицията.

Когато е на 15, една вечер посещава местен клуб, където се качва на сцената и впечатлява публиката, изпълнявайки кавър на Мери Джей Блайдж. Оттогава става привлекателна за малките местни сцени и решава да се занимава с музика професионално.

През 95-а година сформира групата Choice заедно с изпълнителките Криси Конуей и Шарън Фланагън. Тяхната песен „Key To My Heart“ им спечелва договор със звукозаписна компания, благодарение на който те заминават за Атланта и живеят заедно там в продължение на две години, докато запишат първия си албум.

На първото им участие обаче Криси и Шарън не се представят добре и звукозаписната компания решава да финансира само Алиша. Тя трудно склонява да се раздели с групата, но след време се реваншира на двете момичета, като ги кани да бъдат беквокали.

Пинк на сцената в Лос Анджелис през 2021 г.
Пинк на сцената в Лос Анджелис през 2021 г.

Така Алиша започва да издава самостоятелни албуми под псевдонима Пинк и с тях постига успех след успех. Сред тях са "Can't Take Me Home", "Missundaztood", "Try This", "I'm Not Dead", "Funhouse", "The Truth About Love".

Пинк е позната като спонтанна, естествена, ексцентрична изпълнителка, която винаги е изпращала феминистки послания с музиката и поведението си. Днес тя е омъжена и майка на дъщеря и син, които я придружават на всяко турне.

"Обичам шума. Забавно е", казва тя за присъствието на децата си на репетиции в интервю за шоуто Today. Тя споделя още, че тяхната поява е повлияла силно на характера ѝ.

"Много по-отворена съм, по-приемаща към себе си, много по-внимателна, планирам повече - налага се... мисля повече за света и за това какво оставяме на тези деца", добавя певицата.

XS
SM
MD
LG