Връзки за достъпност

Извънредни новини

I Will Survive. Химнът за раздялата, който изстреля Глория Гейнър на върха


Глория Гейнър
Глория Гейнър

„Хората обичат да пеят заедно“. Така Глория Гейнър описва песните, които харесва. И се оказва права.

През 1980 г. I Will Survive (Ще оцелея) носи на певицата нейнана първа награда "Грами" за най-добрър диско запис. Двайсет години по-късно тя оглавява списъка на VH1 за 100-те най-велики танцови песни. През 2016 г. Библиотеката на Конгреса оцени записа на Гейнър като „културно, исторически или художествено значим“ и го избра за съхранение в Националния регистър на звукозаписите.

В сряда Гейнър навърши 79 години, а най-известният ѝ хит продължава да е актуален и до днес. В новогодишната нощ на 2021 г. Гейнър гостува на Таймс Скуеър в Ню Йорк, за да изпълни именно I Will Survive.

„Не мисля, че имаше по-добра песен за тази конкретна новогодишна нощ заради COVID-19 и всичко, през което всички преминаваха, надявайки се, че ще оцелеем“, казва Гейнър.

До януари 2022 г. разширената осемминутна версия на I Will Survive е била стриймвана повече от 291 милиона пъти в Spotify, услуга, която не съществуваше преди 2006 г.

В разгара на скандала около партитата „по чашка“, които избухват около бившия британски премиер Борис Джонсън, става ясно, че и той повдига духа си като си тананика песента „Ще оцелея“.

„Невероятно е“, казва Гейнър за изданието Arizona Republic. "Винаги съм чувствала, че тази песен е дар от Бога за мен“.

В интревю за БиТиВи през 2014 г. Гейнър казва, че „Това е вдъхновяваща песен. Тя помага на хората да повярват, че могат да се справят с трудните периоди в живота им, свързани със семейството, приятелите, а и с Господ. Можеш да се справиш! Песента носи тази надежда, вдъхновение и силата да го направиш“.

Глория Гейнър е родена 7 септември 1949 г. в Нюарк, Ню Джърси. Баща й e музикант и пее професионално в нощни клубове. Гейнър има пет братя и една сестра. Братята ѝ пеят в госпъл хор. "В нашата къща винаги имаше музика", пише Гейнър в автобиографията си I Will Survive.

Глория Гейнър е дълбоко религиозна. Подпомага различни организации и фондации – за изоставени деца, за борба с диабета, рака на гърдата и болестта на Алцхаймер.

„Музиката укротява жестокия, див звяр в човека“, казва Гейнър за e-vestnik. Тя е „универсалният „балансьор”, един интернационален език и затова събира хората заедно. Музиката е обща земя, обща територия за всички хора, от всички възрасти и цветове, и от всякакви вероизповедания, и националности“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG