Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Мой дълг е да се тревожа за всички". Кой е Чарлз Трети, новият крал на Великобритания


Принцът на Уелс вече е крал Чарлс Трети.
Принцът на Уелс вече е крал Чарлс Трети.

Той става официален престолонаследник едва на тригодишна възраст. Сега е на 73 и вече е най-възрастният монарх в историята на Великобритания. След смъртта на кралица Елизабет Втора, най-големият ѝ син - принц Чарлз, стана новият британски крал.

В продължение на 73 години Чарлз е принцът на Уелс. След смъртта на майка му кралица Елизабет Втора в четвъртък, той автоматично стана новият крал на Великобритания под името Чарлз Трети. Това беше и първото официално решение на най-възрастния монарх в британската история - кое от четирите си имена да избере - Чарлз Филип Артър Джордж.

Сега предстои той да бъде провъзгласен официално за крал на специална церемония, която се очаква да се проведе в събота, съобщи Би Би Си. След това идва и първата декларация на краля, с която - в съответствие с традицията, датираща от началото на 18-ти век - той ще положи клетва да запази шотландската църква.

Следващата стъпка е публичната прокламация на Чарлз за нов крал в двореца Сейнт Джеймс. Тогава за пръв път от 70 години насам националният химн ще прозвучи с думите: "Бог да пази краля". Оръдейни салюти ще бъдат изстреляни в Хайд парк, Лондонската кула и от военноморски кораби, а прокламацията, обявяваща Чарлз за крал, ще бъде прочетена в Единбург, Кардиф и Белфаст.

Последната церемония по възкачването на новия крал на британския трон ще бъде коронацията, но заради необходимата подготовка това най-вероятно няма да се случи скоро. За сравнение кралица Елизабет Втора наследява трона през февруари 1952 г., но е коронована чак на 2 юни 1953 г.

Кралица Елизабет Втора поставя корона на главата на сина си Чарлз по време на провъзгласяването му за нов принц на Уелс, 1 юли 1969 г.
Кралица Елизабет Втора поставя корона на главата на сина си Чарлз по време на провъзгласяването му за нов принц на Уелс, 1 юли 1969 г.

През последните 900 години коронацията се провежда в Уестминстърското абатство - Уилям Завоевателя е първият монарх, който е коронясан там, а Чарлз ще бъде 40-ият.

Това се случва на англиканска религиозна служба, извършвана от архиепископа на Кентърбъри. В кулминацията на церемонията той ще постави короната на Свети Едуард върху главата на Чарлз - масивна златна корона, датираща от 1661 г.

За разлика от кралските сватби, коронацията е държавен разход и се заплаща от правителствения бюджет.

Престолонаследник от 3-годишен

Целият живот на принц Чарлз минава под знака на това, че един ден ще бъде крал. Той става престолонаследник едва на тригодишна възраст. Така в следващите 70 години от живота си той изпълнява ролята на първия в реда за наследяване на трона.

"Да бъдеш наследник на трона не е амбиция, а дълг, който ще го сполети в тъжен момент по-късно през неговия живот", казва преди време по този повод неговият приятел Никълъс Соумс, цитиран от БТА.

Тя, кралицата
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:33 0:00

Според автора на биографията на принц Чарлз - Джонатан Димбълби, новият британски крал "е далеч по-наясно с потенциалната тежест на кралската власт, отколкото с нейните удоволствия".

"Ако в определен момент в далечното бъдеще наследя мама, тогава очевидно ще направя всичко по силите си, за да изпълня тази роля… Понякога си мечтаеш за нещата, които би могъл да направиш", цитира Димбълби думите на Чарлз.

Принц Чарлз и принцеса Даяна по време на посещение в кралското имение Балморал след медения им месец, 19 август 1981 г.
Принц Чарлз и принцеса Даяна по време на посещение в кралското имение Балморал след медения им месец, 19 август 1981 г.

Престолонаследникът добавя в своята биография, че "има огромна тежест на очаквания", с която е много трудно да се свикне, но че той е бил възпитан да усеща един специален дълг към страната. "Трудното е, че неизбежно човек през по-голямата част от времето усеща, че не е достоен", казва още Чарлз в биографията си, издадена през 1994 г.

Димбълби твърди, че въпреки проблемите в личния си живот, досегашният принц на Уелс никога не е обмислял сериозно да се откаже от своя дълг. През 2013 г. се появиха съобщения, отречени от канцеларията на престолонаследника, че принцът вярва, че да станеш крал е равносилно на "затвор".

"От много, много години, всъщност откакто се помня, имам това необикновено усещане, че искам да лекувам и да подобря нещата. Повече от всичко усещам, че е мой дълг да се тревожа за всички и техния живот в тази страна, да се опитвам да намеря начин да подобря нещата, ако мога", казва Чарлз, цитиран от ДПА.

Лейди Даяна и кралицата-консорт

Чарлз се жени на 32 години за лейди Даяна Спенсър, от която има двама сина - настоящият престолонаследник принц Уилям и по-малкият му брат принц Хари. Брак, който ще се запомни със семейните им проблеми, постоянно разнищвани от медиите, и хвърлящи сянка над кралското семейство дори и след раздялата им и последвалата смърт на Даяна при катастрофа през 1997 г.

Връзката му с настоящата му съпруга - Камила Паркър Боулс, всъщност беше сочена като една от причините за проваления брак между Чарлз и Даяна, станала любимка на британската нация. Години по-късно кралица Елизабет все пак одобри втория брак на най-големия си син и благодарение на това сега Камила стана кралица-консорт и херцогиня на Корнуол.

Когато Камила и Чарлз сключиха брак на скромна гражданска церемония през 2005 г., тя всъщност стана новата принцеса на Уелс - титлата на Даяна, но вместо това се наричаше херцогиня на Корнуол. Години наред служители на двореца твърдяха, че Камила е имала намерение да бъде известна като "принцеса-консорт", вместо традиционната "кралица-консорт", когато Чарлз се възкачи на трона, припомня БТА.

Принц Чарлз заедно със синовете си Уилям и Хари на погребението на лейди Даяна, 6 септември 1997 г.
Принц Чарлз заедно със синовете си Уилям и Хари на погребението на лейди Даяна, 6 септември 1997 г.

Въпросът беше разрешен, когато кралица Елизабет заяви, че иска Камила да бъде наричана кралица-консорт, след като синът ѝ стане крал. Това беше потвърждение, че кралското семейство приема Камила като уважаван старши член, и беше широко възприето като ход на Елизабет, който да осигури плавен преход към управлението на Чарлз.

"Когато един ден синът ми Чарлз стане крал, знам, че ще дадете на него и на съпругата му Камила същата подкрепа, каквато дадохте на мен и искрено желая, когато дойде това време, Камила да бъде известна като кралица-консорт, тъй като тя продължава своята вярна служба", заяви Елизабет през февруари 2022 г., когато отбеляза 70-годишнината от управлението си.

"Когато се стремяхме заедно да служим и подкрепяме Нейно Величество и хората от нашите общности, моята скъпа съпруга беше моята собствена непоколебима подкрепа през цялото време'', каза тогава Чарлз, добавяйки, че двамата с Камила "дълбоко осъзнават тази чест".

Последната кралица-консорт в британската история е съпругата на Джордж Шести - кралица Елизабет, известна в по-късните си години като кралицата майка, след като дъщеря ѝ става монарх през 1952 г. Според обичая новата титла на Камила ще бъде обявена по време на коронацията на Чарлз, въпреки че това може да бъде пропуснато.

Отношенията с Камила

Родена като Камила Розмари Шанд на 17 юли 1947 г., Камила произхожда от аристократи с дълги и тесни връзки с британското кралско семейство. Нейната прабаба, Алис Кепел, е била романтична партньорка на крал Едуард Седми, припомня БТА.

Тя се запознава с Чарлз на мач по поло през 1970 г., когато е на 23 години, а той е най-желаният ерген във Великобритания. Двамата веднага се сближават и до края на 1972 г. Чарлз се влюбва в нея, но след това се налага да отбие осеммесечната си военноморска служба.

Принц Чарлз шофира спортен модел на "Астън Мартин" заедно с херцогинята на Корнуол Камила по време на откриване на Игрите на Британската общност в Бирмингам, 28 юли 2022 г.
Принц Чарлз шофира спортен модел на "Астън Мартин" заедно с херцогинята на Корнуол Камила по време на откриване на Игрите на Британската общност в Бирмингам, 28 юли 2022 г.

Междувременно тя се омъжва за дългогодишния си приятел - армейският офицер Андрю Паркър Боулс. Двамата се развеждат през 1995 г., след като Чарлз публично признава аферата си с Камила. Чарлз и Даяна се развеждат през следващата година. Девет години по-късно Чарлз и Камила сключват брак на частна церемония.

Оттогава Камила поема десетки кралски задължения. Тя е патрон или президент на повече от 90 благотворителни организации и проявява особен интерес към работата с животни, насърчаването на грамотността и овластяването на жените. Тя също така е намерила свое място като публичен говорител, печелейки уважение чрез кампании по трудни въпроси като сексуалното насилие над жени и домашното насилие.

През 2021 г. тя произнесе реч, която мнозина нарекоха знакова, призовавайки "мъжете в нашия живот" да се ангажират с правата на жените и изразявайки съчувствие към семействата на убити жени.

През същата година Бъкингамският дворец подчерта ролята на Камила като висш член на кралското семейство, като я направи кралска дама на най-благородния Орден на жартиерата - най-висшият рицарски орден във Великобритания.

Самият Чарлз също се занимава с полезни за обществото теми като опазването на околната среда, борбата с климатичните промени и подкрепата на млади хора в неравностойно положение. Благотворителната му организация "Тръста на принца" финансира през 70-те години на миналия век различни инициативи за преодоляване на безработицата сред младите хора.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG