Връзки за достъпност

Извънредни новини

Чарлз Трети официално беше обявен за новия крал на Обединеното кралство


Чарлз Трети говори по време на церемонията по обявяването му за крал в двореца "Сейнт Джеймс" в Лондон.

Чарлз Трети официално беше обявен в съобота за новия крал на Обединеното кралство по време на церемония в двореца “Сейнт Джеймс”, която за пръв път в историята се предаваше на живо по телевизията.

Новият британски монарх наследи на трона своята майка кралица Елизабет Втора, която почина в в четвъртък в имението Балморал в Шотландия. Тя управлява в продължение на над 70 години.

Церемонията започна точно в 10:00 часа местно време с обявяване на смъртта на кралица Елизабет от председателката на Съвета по наследяване на трона.

В Съвета участват членовете на Тайния съвет на Обединеното кралство, който се състои от 670 високопоставени политици, сред които новоназначената министър-председателка Лиз Тръс. Част от Съвета са и епископи от Англиканската църква, които имат място и в Камарата на лордовете, сред които е и архиепископът на Кентърбъри.

Членовете на Съвета по наследяване на трона се събират в залата в двореца "Сейнт Джеймс", в която на фона на трона Чарлз Трети беше обявен за крал.
Членовете на Съвета по наследяване на трона се събират в залата в двореца "Сейнт Джеймс", в която на фона на трона Чарлз Трети беше обявен за крал.

Лорд-кметът на лондонското Сити, високопоставени държавни служители и дипломати също са част от Съвета, председателстван в момента от депутатката Пени Мордонт.

Кралят произнесе реч, в рамките на която заяви, че смъртта на майка му, кралица Елизабет Втора, е "непоправима загуба".

"Уважаеми лордове, дами и господа, мое скръбно задължение е да обявя пред вас смъртта на моята обична майка, кралицата. Знам колко дълбоко вие и цялата ни нация, а мисля, че и целият свят, тъгувате заедно с мен заради непоправимата загуба, която преживяхме", заяви крал Чарлз, цитиран от БТА.

"За мен най-голямата утеха е да знам за съболезнованията, които толкова много хора изразиха на сестра ми и братята ми. И да знам, че цялото ни семейство може да разчита на тази тъй силна привързаност и подкрепа", изтъкна монархът.

Бившите британски премиери Тереза Мей, Джон Мейджър (на първия ред отляво надясно), Гордън Браун, Тони Блеър (на втория ред), Дейвид Камерън и Борис Джонсън (зад тях) пристигат на церемонията в двореца "Сейнт Джеймс".
Бившите британски премиери Тереза Мей, Джон Мейджър (на първия ред отляво надясно), Гордън Браун, Тони Блеър (на втория ред), Дейвид Камерън и Борис Джонсън (зад тях) пристигат на церемонията в двореца "Сейнт Джеймс".

След провъзгласяването на Чарлз Трети за крал за пръв път от 70 години насам националният химн прозвуча с думите: "Бог да пази краля". Оръдейни салюти бяха изстреляни в Хайд парк, Лондонската кула и от военноморски кораби, а прокламацията, обявяваща Чарлз за крал беше прочетена още в Единбург, Кардиф и Белфаст.

Последната стъпка от възкачването на новия крал на британския трон ще бъде коронацията, но заради необходимата подготовка това най-вероятно няма да се случи скоро. За сравнение кралица Елизабет Втора наследява трона през февруари 1952 г., но е коронована чак на 2 юни 1953 г.

В петък вечерта крал Чарлз Трети направи първото си обръщение към нацията в качеството си на британски монарх. Той каза, че изпитва дълбока скръб от смъртта на майка си, кралица Елизабет Втора, и се закле да продължи до края на живота си службата си в полза на нацията.

Спомена съпругата си Камила като своя бъдеща опора и провъзгласи големия си син Уилям за престолонаследник и принц на Уелс.

Публичната прокламация на крал Чарлз Трети от балкон на двореца "Сейнт Джеймс".
Публичната прокламация на крал Чарлз Трети от балкон на двореца "Сейнт Джеймс".

Речта на крал Чарлз беше излъчена на живо по телевизията, както и в лондонската катедрала "Сейнт Пол", където около 2000 души присъстваха на възпоменателна служба за кралица Елизабет. Сред присъстващите бяха министър-председателката Лиз Тръс и членове на правителството.

Много от британските вестници излязоха с първи страници с черен фон в знак на почит към паметта на покойната кралица. Други поместиха на първите си страници образа на новия крал Чарлз Трети, докато произнася речта си, излъчена вчера по телевизията в петък вечерта.

"На скъпата си майка искам да кажа: "Благодаря", пише "Дейли телеграф". Образът на Чарлз, докато произнася речта си в Бъкингамския дворец, е поместен също така на първите страници на "Дейли експрес", "Дейли мирър", "Дейли стар" и "Таймс". "Таймс" избира за заглавие думите на краля: "Посвещавам себе си на вас".

Тя, кралицата
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:33 0:00
  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG