Връзки за достъпност

Извънредни новини

Кралица Елизабет Втора ще бъде погребана на 19 септември 


Цветя и свещи, оставени пред Бъкингамския дворец в знак на почит към покойната Елизабет Втора.
Цветя и свещи, оставени пред Бъкингамския дворец в знак на почит към покойната Елизабет Втора.

Погребението на покойната кралица Елизабет Втора ще бъде на 19 септември в Уестминстърското абатство в Лондон, съобщиха от Бъкингамския дворец.

В следващите няколко дни ковчегът с тялото ѝ ще бъде изложен в Шотландия - първо в именитео Балморал, където тя почина в четвъртък, а след това в катедралата "Сейнт Джайлс" в Единбург.

След това тленните останки на кралицата ще бъдат върнати в Бъкингамския дворец и ще бъдат изложени за поклонение за четири дни и в Уестминстърското абатство.

За погребението на 19 септември ще бъдат поканени държавни глави от цял свят, които ще се присъединят към членовете на кралското семейство.

Високопоставени британски политици и бивши премиери също ще присъстват на погребалната служба, която ще бъде предавана пряко по телевизията.

Преди ден синът на Елизабет Втора - Чарлз Трети, официално беше обявен за крал на Обединеното кралство по време на церемония в двореца "Сейнт Джеймс" в Лондон.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG