Връзки за достъпност

Извънредни новини

Гръцката брегова охрана стреля по турски кораб. Мицотакис е готов на среща с Ердоган 


Ердоган и Мицотакис по време на среща в Истанбул през март тази година.
Ердоган и Мицотакис по време на среща в Истанбул през март тази година.

Напрежението между Турция и Гърция, ескалирало през последните дни, отново се повиши, след като турската брегова охрана обяви, че гръцките им колеги са открили огън по турски товарен кораб в международни води в Егейско море.

Това се е случило на 11 морски мили югозападно от турския остров Бозджаада. Турските власти уточняват, че при инцидента няма пострадали, както и че след "заплашителния обстрел" от два гръцки катера, два кораба на турската брегова охрана са пристигнали в района и гръцките са напуснали зоната.

Гръцката брегова охрана потвърди за предупредителни изстрели, произведени заради турски кораб, който "се е движел подозрително" в гръцки териториални води край остров Лесбос.

Според гръцкото съобщение, капитанът на кораба "Анатолиан" е отказал да позволи проверка, след което плавателният съд е бил ескортиран до турски териториални води. Гръцката брегова охрана посочва, че е информирала за случая турските си колеги. В района на инцидента често минават кораби, които превозват нелегелни мигранти от Турция към Гърция и Италия.

Само преди няколко дни турският президент Реджеп Тайип Ердоган директно заплаши съседите си с военна намеса по повод спор за група гранични острови: "Когато му дойде времето, ще направим необходимото. Някоя нощ ще дойдем."

По този повод гръцкият премиер Кириакос Мицотакис заяви в неделя, че е готов да се срещне с Ердоган, посочвайки като подходящо място за подобни разговори чешката столица Прага.

Мицотакис изтъкна, че според него и от двете страни на Атлантическия океан се наблюдава постепенна промяна в отношението към Турция поради неоекспанзионистичната реторика, възприета от Анкара. Мицотакис каза, че би желал да установи приятелски отношения между Гърция и Турция, които да надхвърлят миналото и да гледат към бъдещето, предаде БТА.

Помолен да коментира възможността за враждебни действия в Егейско море, Мицотакис заяви, че дори не може да си представи военна конфронтация, но подчерта, че ако Турция избере този път, тя ще получи решителен отговор от гръцките въоръжени сили.

Гърция и Турция трябва да започнат диалог, за да намалят напрежението помежду си, заявиха генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг и държавният секретар на СAЩ Антъни Блинкен.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG