Връзки за достъпност

Извънредни новини

ООН осъди сплашванията, на които Русия подлага противниците на войната


Временната върховна комисарка на ООН по правата на човека Нада ан-Нашиф
Временната върховна комисарка на ООН по правата на човека Нада ан-Нашиф

Върховният комисариат на ООН по правата на човека осъди "сплашването, ограничителните мерки и санкциите", на които са подложени хората в Русия, които се противопоставят на войната в Украйна. Според ООН с действията си властите в Русия подкопават основни свободи, предаде Франс прес в понеделник.

В понеделник беше открита 51-ата сесия на Съвета по правата на човека на ООН. Съветът ще заседава в продължение на един месец и се очаква непровокираната война на Русия срещу Украйна да бъде една от основните му теми.

"Сплашванията, ограничителните мерки и санкциите срещу хората, които се противопоставят на войната в Украйна, възпрепятстват упражняването на основните права, гарантирани от конституцията, а именно правото на събиране, на изразяване и на сдружаване", каза временната върховна комисарка на ООН по правата на човека Нада ан-Нашиф в речта си по случай откриването на сесията.

"Натискът, който се упражнява върху журналисти, блокирането на ресурси, достъпни в интернет, и останалите форми на цензура са несъвместими с плурализма на медиите и представляват нарушение на правото на достъп до информация", добави Ан-Нашиф.

Откакто Русия започна своята непровокирана инвазия в Украйна, Кремъл затегна още повече ограниченията върху несъгласните, като на практика криминализира критиката и независимото отразяване на войната.

Два закона, приети на 4 март, забраниха разпространението на това, което държавата смята за "фалшива информация" за руската армия и нейната дейност. Мерките също така криминализираха протестите срещу войната и подкрепата за западните санкции. В някои случаи максималното наказание е 15 години затвор.

"Призоваваме Руската федерация да преразгледа мерките, предприети за разширяване на етикета "чуждестранен агент", така че да включва лица, считани за "под чуждо влияние", каза в понеделник Ан-Нашиф.

Първоначалното законодателство от 2012 г. относно "чуждите агенти" беше насочено срещу неправителствени организации и групи за защита на правата. Впоследствие то беше разширено, така че да обхване отделни журналисти и медийни организации – включително рускоезичната служба на Радио Свободна Европа.

Сесията на Съвета на ООН идва на фона на нарастващи призиви, включително от международни правозащитни групи, международната организация да определи специален докладчик по правата на човека в Русия.

През март Съветът по правата на човека на ООН създаде независима комисия за разследване, която да проучи потенциалните нарушения на правата на човека и хуманитарното право в Украйна по време на руската инвазия. Тогава само Русия и Еритрея гласуваха против резолюцията за създаване на комисията.

Тя проведе първата си мисия в Украйна през юни, като започна да събира доказателства и да събира показания от жертви и свидетели.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG