Връзки за достъпност

Извънредни новини

Новата епоха на масови арести. Как Кремъл наказва за "дискредитация" на руската армия


В Русия задържат за надпис "Не на войната!"

Само за последните 6 години Русия е задържала над 55 000 души, протестирали срещу Кремъл. Но откакто е започнала войната, арестите се увеличиха, а нов закон позволява да се налага затвор и за "дискредитация" на руската армия.

От началото на руската инвазия в страната са извършени 16 437 ареста за антивоенни позиции. А от март до август са заведени 3807 административни дела за "дискредитация" на руската армия, най-много в Москва и Санкт Петербург, сочат данни на проекта OVD-Info.

9 руски правозащитни организации с нестопанска цел, сред които OVD-Info, SOVA, Golos и Agora, изпратиха доклад за правата на човека в Русия до Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ). С него те съобщиха за "безпрецедентно ниво" на нарушаване на правата след началото на войната и въвеждането на наказателна и административна отговорност за т. нар. дискредитация на действията на руската армия и военни „фалшификации“.

Освен това, според оценки на НПО, от 24 февруари руските власти са блокирали повече от 138 000 интернет публикации с неприемлива за тях информация. Освен това са образували 77 наказателни и 3300 административни дела срещу граждани, които не подкрепят войната.

Буквално от първите дни на инвазията - от 4 март, в страната влезе в сила „закон срещу фейковете“, както го нарекоха руснаците.

"Целта на действието е уронване на достойнството и авторитета в очите на други лица, в случая на Въоръжените сили на Руската федерация, при участие в специална операция за защита на интересите на Руската федерация и нейните граждани, за поддържане на международни мир и сигурност", пише в закона.

Според него дискредитацията "може да бъде изразена чрез речеви тактики, чрез обвиняване, осмиване, обиди".

3 г. затвор за "нахлуване в Украйна" и "война"

Бившият кмет на Екатеринбург и опозиционен политик Евгений Ройзман беше задържан на 24 август по наказателно дело за „дискредитация“ на армията. Според разследващите 59-годишният политик е използвал изразите "нахлуване в Украйна" и "война в Украйна" във видео в своя канал в социална мрежа.

След началото на войната Ройзман вече беше глобен три пъти с 50 000 рубли по административен член за същото престъпление. Освен това беше санкциониран с 85 000 рубли за неуважение към властта заради публикуван в Instagram скрийншот на свой туит под изявление на руския външен министър Сергей Лавров за Украйна и САЩ: „Евгений Ройзман срещу наглите лъжци“, съобщава Currunt time.

Сега съдът в Екатеринбург наложи на опозиционера забрана до 29 септември да посещава обществени места, да общува с когото и да било, освен с адвокат, без писменото разрешение на следователя, както и да използва интернет.

Ройзман отказа да се признае за виновен, въпреки че го грозят да 3 г. затвор.

"Единственото, което мога да кажа, е, че накрая всичко ще бъде наред. Дори не се колебайте! Времена като това няма да продължат вечно!", каза той в съда.

Срещу него обаче се подготвя ново наказателно дело - за оправдаване на тероризма, съобщи порталът Екатеринбург 66.ru, позовавайки се на свои източници в полицията.

Междувременно основателят на тв канала "Царьград" - прокремълски настроеният бизнесмен Константин Малофеев, се похвали, че делото срещу бившия кмет „до голяма степен“ е свързано с дейността на медията.

"Няма съмнение, че това се случи, след като "Царьград" провери случая "Ройзман". Спецоперацията си върши работата - тя не само освобождава руските земи в Украйна, но и прочиства Русия", написа той в социалната мрежа ВКонтакте.

Малофеев, който е близък и с крайния идеолог Александър Дугин, чиято дъщеря работеше за "Царьград" преди да загине при бомбен атенат, нарича руската инвазия в съседната страна „свещена война“.

Дело за "дискредитация" беше заведено и срещу актрисата Кристина Асмус, известна с ролите си в сериала "Стажанти" и филма "Текст". Заради това, че е публикувала в социална мрежа негативно мнение "към продължаващата военна операция“.

И якутският активист и лидер на пънк групата Crispy Newspaper Айхал Амосов беше обвинен в същото. Поводът е транспарантът "Якутски пънк срещу войната", който се опитал да закачи на сграда в центъра на Якутск на 13 август. Точно тогава руският премиер Михаил Мишустин пристигна в града. Заради това Амосов получи 15 дни в ареста.

Единствените оправдани по подобно обвинение се оказват герои на куриозни случаи. Московски съд прекрати делото срещу политика и изследовател в Института за пазарни проблеми на Руската академия на науките Константин Янкаускас, заведено, след като публикувал във Фейсбук цитат от молитвата на папа Франциск за мир в Украйна, защото "призовавал за възпрепятстване" на руските войски. Дори руските магистрати бяха принудени да признаят, че призивите за мир не могат да бъдат съдени, тъй като пацифизмът не е забранен и в него няма дискриминация.

А в Анапа съдът оневини местна жителка, обвинена в "дискредитация" на армията въз основа на донос от съседи, с които имала битов конфликт.

Арест за "Сталин е по-лош от Хитлер"

Това съвсем не е единствената причина за арести. Съд в Москва пък наложи 15 дни задържане на друг опозиционен политик - Леонид Гозман, за приравняване на нацистка Германия със Съветския съюз. Такава идентификация от миналата година е забранена със закон в Русия.

Повод за задържането на Гозман стана негов стар пост във Фейсбук, в които казва, че Адолф Хитлер е абсолютно зло, а членовете на СС към тайната полиция на Гестапо са престъпници, но съветският диктатор Йосиф Сталин и НКВД - Народeн комисариат на вътрешните работи до 1946 г., са още по-лоши.

Гозман е задържан от полицията няколко пъти през последните месеци. Срещу него е образувано наказателно дело заради това, че не е заявил второ гражданство - израелско.

След началото на войната в Украйна Гозман напуска Русия, но се завръща в средата на юни. Той нарече решението си "морален, а не политически избор". Заради публичните си изяви през май той беше включен в регистъра на медиите "чужди агенти".

Задържан беше и известният журналист от опозиционното издание "Новая газета" и съосновател на научната общност Dissernet Андрей Заякин. Той е обвинен за финансиране на екстремистка дейност. Причината е, че е превел 1000 рубли на Фондацията за борба с корупцията (ФБК) на Алексей Навални, ден след като тя беше обявена от руските власти за екстремистка. Това е първото наказателно дело за дарение на ФБК, отбелязва "Медиазона".

Заякин е със забрана до 8 октомври да напуска дома си от 20:00 до 8:00 часа, да общува с лица по делото, както и да изпраща и получава кореспонденция, да използва телефон и интернет.

Радио Свобода цитира Александър Крушелницкий, който коментира:

"Когато са отвели Заякин, са нахлули през балкона. Защо, за сплашване? Някакъв театър? Не, целта е много проста и прозаична - да не му дадат дори няколко минути да напише нещо в електронните медии. Освен това е и разследващ журналист. Те имат нужда не само да го накажат за назидание на другите, но повече се нуждаят от неговите контакти, кореспонденция, текстове".

През март Русия беше изключена от Съвета на Европа и сега нейните граждани вече не могат да се ползват от защитата на Европейската конвенция за правата на човека. През юни Държавната дума отказа да изпълнява решенията на Европейския съд по правата на човека, влезли в сила след 15 март.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG