Връзки за достъпност

Извънредни новини

Къде е днес екипът на Алексей Навални


Алексей Навални по време на едно от съдебните заседания по едно от делата срещу него, 17 януари 2022 г.
Алексей Навални по време на едно от съдебните заседания по едно от делата срещу него, 17 януари 2022 г.

Светът пишеше за Навални почти всеки ден, откакто го отровиха с Новичок, а после го осъдиха без основание и го изпратиха в трудов лагер. Но войната в Украйна заглуши всичко останало, причинено от режима на Путин. Къде е днес екипът на Навални?

Те са осем телевизионни водещи, които преди дни станаха отново обвиняеми. Русия твърди, че те са разпространявали „фалшификации“ за руската армия и са оправдавали тероризма. Осемте души водят предаване, разпространявано в YouTube - "Популярна политика".

Те са най-близките активисти на опозиционера Алексей Навални - Иван Жданов, Кира Ярмиш, Мария Певчих, Анна Бирюкова, Руслан Шавединов, Леонид Волков, Дмитрий Низовцев и Любов Собол.

Те се смеят на делото, заведено срещу тях - не защото са в чужбина, където Кремъл не може да ги арестува, а защото това дело е само едно от многото, което се води срещу тях. Никой от тях не отрича, че използва смеха само като защитно оръжие. Инак новините от Москва, които ги засягат лично, са си сериозно нещо.

Кира Ярмиш
Кира Ярмиш

„Сега всички сме изправени пред присъда до 10 години затвор. Знам със сигурност, че говорихме само истината, която Кремъл отрича. Така че се гордея с нас – това е признание за нашата работа“, написа Ярмиш в своя Телеграм канал.

През май тази година съд в Москва задочно наложи арест на Волков, Собол, Жданов и адвокат Вячеслав Гимади по дела за измама и създаване на екстремистка общност, след като те успяха да напуснат Русия.

Любов Собол
Любов Собол

През 2021 г. Кира Ярмиш - говорителката на Навални, и Любов Собол - юристка на неговия Фонд за борба с корупцията (ФБК), първо бяха осъдени на година и половина домашен арест, без право на телефон и интернет, по така нареченото „санитарно дело“. Те бяха признати за виновни в подбуждане към нарушаване на мерките заради коронавируса. Повод стана публикация за митинг в подкрепа на Навални. Тогава съдът ги задължи да се явяват при инспектора всеки месец и им забрани да променят постоянното си местожителство, да пътуват извън Москва и региона и да посещават масови събития.

През 2022 г. обаче съдът утежни присъдата, като я замени с ефективна - Ярмиш беше осъдена на 9 месеца в наказателна колония, а Собол на 4 месеца поправителен труд.

Заедно с тях беше осъден и братът на Навални - Олег Навални - той получи първо 1 година пробация, която по-късно стана 1 година ефективна присъда. Той също успя да напусне Русия. Но никой от тях не може да се върне в родината си, заплашен от затвор.

На 28 август пък в Москва беше задържан журналистът от опозиционното издание "Новая газета" и съосновател на научната мрежа Dissernet - Андрей Заякин. Срещу него е образувано наказателно дело за финансиране на екстремистка организация, след като превел 1000 рубли на Антикорупционния фонд на Навални. Съдът му наложи забрана за извършване на определени действия, които не бяха съобщени. Заякин може да получи до 8 години затвор.

Навални в очакване на още по-дълга присъда

Руските власти очевидно искат да държат най-големия критик на Кремъл в затвора почти доживотно. През май тази година срещу него беше възбудено ново наказателно дело, по което е заплашен с до 15 години затвор. Те ще бъдат добавени към 9-годишната присъда, която излежава в момента. Новото обвинение срещу Навални е за създаване на екстремистка организация и подстрекаване към омраза спрямо властите.

Навални в съда в Москва през февруари 2021 г., след като оцеля при опита на руските спецслужби да го отровят
Навални в съда в Москва през февруари 2021 г., след като оцеля при опита на руските спецслужби да го отровят

През януари миналата година Навални се върна доброволно в Русия, след като беше направен опит да го отравят с нервнопаралитично вещество от групата "Новичок". Той беше арестуван още на летището и скоро осъден на 2,5 години трудов лагер.

Формалната причина беше, че не се е явявал за подписка по стара условна присъда, въпреки че по това време Навални се бореше за живота си в болница след отравянето. Докато траеше делото ФБК публикува филма "Дворец за Путин" - за грамадното имение на брега на Черно море.

След тази присъда дойде нова - 9 години затвор в колония със строг режим за "кражба на чуждо имущество в особено големи размери чрез измама". Добави се и присъда за неуважение към съда.

Наказателната колония със строг режим ИК-6 край град Владимир, на около 250 км от Москва, където през март 2022 г. беше преместен Алексей Навални
Наказателната колония със строг режим ИК-6 край град Владимир, на около 250 км от Москва, където през март 2022 г. беше преместен Алексей Навални

"Екстремистки" в Русия, свободни на Запад

Възможността Навални да бъде обвиняван и съден за екстремизъм си беше осигурена от руските власти през юни 2021 г., когато съдът обяви за "екстремистки" всички организации, свързани с него. Освен че бяха заличени, решението забрани на всички свързани с тях в цяла Русия да се кандидатират за публичен пост.

Това се превърна в поредна стъпка за ограничаване на възможността критици на Кремъл да участват в предстоящите през септември парламентарни избори. По-рано руският парламент одобри закон, който забранява на членове на "екстремистки" организации да се кандидатират на избори.

Решението донесе и продължителни присъди затвор за активисти, които са работили с организациите.

През юли тази година обаче в профилите в Туитър и Телеграм на Навални беше съобщено за създаването на нов, този път международен Фонд за борба с корупцията. В консултативния му съвет участват известни личности като Франсис Фукуяма, журналистката и носител на "Пулицър" Ан Епълбаум, бившия белгийски премиер Ги Верхофстад и съпругата на Навални - Юлия Навална.

Първите средства на новия фонд ще дойдат от наградата "Сахаров" за свобода на мисълта в размер на 50 000 евро, присъдена миналата година на Навални, но ще са нужни и дарения.

Милионите на децата на заместник на Шойгу

Последното разследване на екипа на Навални разкри, че децата на първия зам.-министъра на отбраната на Русия - Руслан Цаликов, притежават имоти на стойност 1,1 милиарда рубли, които са закупили чрез свои компании.

Дъщерите му - 27-годишната Юлия и 25-годишната Елисавета, са създателки на компанията Tectum. С какво точно се занимава тя, не е известно, но според държавните регистри чрез нея те са закупили помещение в московския бизнесцентър "Crosswall Khamovniki" за 132 милиона рубли и няколко офиса общо за 85 милиона рубли.

Руслан Цаликов
Руслан Цаликов

Синовете на заместника на Сергей Шойгу - Даниел и Заур, също притежават скъпи недвижими имоти. През 2021 г. братята купуват два парцела в село Красное край Домодедово за по 260 милиона рубли с компанията си Dominus Zed. Един от тях вече е продаден. Те притежават и пет офиса в Москва за 400 милиона рубли всеки.

Официалните заплати на наследниците на Цаликов не им позволяват да купуват толкова скъпи имоти. Даниел работи в държавната корпорация Ростек и получава 5 милиона на година. А Заур - в компания за измервателни уреди за комунални услуги, и официално печели 2 милиона годишно.

По-рано екипът на Навални установи, че самият Руслан Цаликов притежава земя с къща в село Раздори в Рубльовка, чиято цена надхвърля 3,5 милиарда рубли. Така общо семейството притежава имущество на стойност почти 5 милиарда рубли.

200 "разпалвачи" на война

На 30 август сподвижниците на Алексей Навални публикуваха съкратена версия на съставения от тях по-рано списък от 6000 души, които крепят режима на Путин. Новият списък съдържа 200 имена и се твърди, че е изготвен по искане на британското външно министерство. Той включва "основните "разпалвачи" на войната, срещу които на първо място трябва да бъдат въведени санкции". Става дума за лица, срещу които Великобритания все още не е наложила такива мерки.

Сред тях са военни, министри, депутати, служители на правоприлагащите органи, олигарси и представители на медии, които сътрудниците на Навални наричат пропагандисти.

На първо място са 6 имена. Това са министърът на финансите и член на Съвета за сигурност на Русия Антон Силуанов, помощникът на Путин Владимир Медински, ръководителят на Банката на Русия Елвира Набиулина, бизнесменът Искандар Махмудов и служителите на федералните телевизионни канали Екатерина Андреева и Тина Канделаки.

В списъка са още актьорът Марат Башаров, певците Николай Басков и Филип Киркоров, певицата Юлия Чичерина, идеологът на "Руския свят" Александър Дугин, чиято дъщеря беше убита при бомбен атентат, депутатът Адам Делимханов, предприемачът и предполагаема близка приятелка на президента Светлана Кривоногих.

Публикуването на първоначалния списък предизвика полемика, защото включваше редица лица, които по-късно публично осъдиха войната, затова някои от тях бяха премахнати.

Бивш активст на Навални призна, че е бил вербуван от ФСБ

Междувременно излизат доказателства, че руските служби са успели да вербуват сподвижник на Алексей Навални. Бившият активист в Удмуртия Михаил Соколов, напуснал Русия преди няколко месеца, призна, че е работил като информатор на Федералната служба за безопасност (ФСБ).

Соколов, който в момента е в бежански лагер в Холандия, каза, че е бил вербуван, преди да започне работа в щаба на Навални през 2016 г. Тогава бил едва на 19 години и се опитал да избегне наборна служба. ФСБ му предложили да не служи срещу сътрудничество, като за целта трябвало да подпише документ, че го прави доброволно. Получавал и по 10 000 рубли на месец.

Соколов и Навални по времето, когато работят заедно
Соколов и Навални по времето, когато работят заедно

Първо трябвало да предупреждава служители на разузнаването за планирани протести. Година по-късно, когато Соколов станал изпълнителен директор на Фондацията за правна подкрепа на гражданите, свързана с щаба на Навални, ФСБ му възложили да докладва за източниците на финансиране. По-късно именно „кражбата“, за която се твърди, че е открита във фонда, се превърна в едно от обвиненията срещу Навални.

Соколов твърди, че бил „уморен“ да работи за ФСБ и през 2019 г. опитал да напусне Русия, но бил спрян на полско-беларуската граница. През 2021 г., след като организациите на Навални бяха обявени за „екстремистки", ФСБ все пак му помогнали да се премести в Грузия. Началото на войната в Украйна обаче била "последната капка" за него. Той отказал да работи за тях и избягал в Холандия, където сега иска политическо убежище.

XS
SM
MD
LG