Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Демокрацията все още е вълната на бъдещето". Философът Франсис Фукуяма


Франсис Фукуяма
Франсис Фукуяма

Той е световно признат политически теоретик и писател - включително и в страни като Китай или Украйна. След като в началото на века се противопостави на една американска война, днес той открито застава и против руската. Дотолкова, че в края на юни получи забрана за влизане в Русия.

Става дума за Франсис Фукуяма, за когото преди близо седмица стана ясно, че е част от новия фонд за борба с корупцията на руския опозиционер на Кремъл Алексей Навални.

Той беше основан, след като преди близо година първият фонд със същото име на критика на Кремъл беше забранен. Новосъздадената организация е международна и освен Фукуяма включва имена като журналистката и носителка на "Пулицър" Ан Епълбаум, бившия белгийски премиер Ги Верхофстад и съпругата на Навални, Юлия Навална.

Фукуяма става известен през 1992 г. с книгата си „Краят на историята и последният човек“. В нея той излага тезата, че с разпадането на Съветския съюз и възходът на западната либерална демокрация човечеството е достигнало края на историята като такава и че това е крайната точка на идеологическата еволюция.

Книгата моментално става бестселър, но и получава редица критики, от които основната е, че интерпретацията му е твърде оптимистична. По това време Фукуяма е част от неоконсервативното движение в САЩ, от което се влияят президентите Роналд Рейгън и Джордж Х. У. Буш.

С времето Фукуяма се разграничава от тази философия и от програмата на администрацията на Джордж Буш младши, цитирайки прекомерния милитаризъм и въоръжена намеса, особено в Близкия изток. В средата на 2004 г. Фукуяма изрази противопоставянето си на войната в Ирак и призова за оставката на министъра на отбраната.

Фукуяма често е заемал позиции на съветник на американската власт, като първата от тях е в корпорацията Rand, която прави проучвания и анализи за американските въоръжени сили.

Местата, на които се чувства най-полезен обаче, не са в САЩ, а в новоустановени демокрации като Украйна, Полша, Индонезия. Той казва пред Гардиън, че там се чувства все още като рок звезда.

Друга страна, в която е четен въпреки цензурата, е Китай. Първият том на историята на политическото развитие на Франсис Фукуяма е една от малкото книги на чужденци, които са на печалба в Китай, докато повечето книги на международни автори се разпространяват пиратски.

"На места като тези идеите за края на историята позволяват на хората да се видят като част от широко историческо движение", казва той пред Гардиън.

"Да мога да отида на тези места и да им кажа, че са от правилната страна на историята по отношение на политическата промяна – до ден днешен съм трогнат от това. Да мога да отида в Киев и да кажа на хората там, че демокрацията все още е вълната на бъдещето – в тези моменти се чувствам най-пълноценно, сякаш съм направил и правя траен принос".

В по-съвременните си книги той застъпва и теми като идентичността и борбата на отделни социални класи за признаване на достойнството. Една от тези книги се казва именно "Идентичност".

Фукуяма е внук на японец, емигрирал в САЩ. Израства в Манхатън, а по-късно придобива научни степени в редица престижни университети като Йейл и Харвардския университет. Днес е женен за Лаура Холмгрен, с която живее в Калифорния и има три деца.

XS
SM
MD
LG