Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Денят, в който не умрях". Две години от отравянето на Навални


Руският опозиционер Алексей Навални. Снимката е от февруари 2020 г., два месеца преди да бъде отровен.
Руският опозиционер Алексей Навални. Снимката е от февруари 2020 г., два месеца преди да бъде отровен.

"20 август. За втори път отбелязвам втория си рожден ден - денят, в който се опитаха да ме убият, но по някаква причина не умрях". С тези думи руският опозиционер Алексей Навални отбеляза втората годишнина от опита да бъде отровен.

Това стана на 20 август 2020 г. на руска територия, като Навални първоначално беше лекуван в болницата в Омск. По-късно той беше излекуван в Германия, където две независими експертизи стигнаха до заключението, че Навални е станал жертва на нервнопаралитично вещество от групата на Новичок.

В момента най-известният критик на Путин излежава ефективна присъда по старо дело в трудов лагер. В профила си в Туитър в събота той направи обобщение на случилото се след неуспешния опит за отравяне.

"Две години по-късно [...] наказателното дело така и не беше образувано, каквото и да твърди Путин. Нямаше никакво официално разследване", написа Навални.

"Почти всички директни участници от групата на убийците бяха намерени и идентифицирани. Всички те са офицери на ФСБ", каза още той.

По думите му все още не е ясно коя позиция защитават официалните руски власти - че "не е бил отровен с Новичок, а просто е изпаднал в кома" по други причини, или че "е бил отровен, но не от агенти на руската държава, а от Западни служби, които търсят провокация".

Годишнината от отравянето му предизвика реакция и от страна на Европейския съюз. В специално изявление върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел призова за "незабавното" освобождаване на Навални и разкритикува Русия за репресията срещу него.

"Комисията продължава да осъжда остро опита за отравяне на Навални и призовава Русия да се придържа към ангажиментите си по линия на Конвенцията за забрана на химическото оръжие", посочи Борел.

След неуспешния опит да бъде отровен Навални прекара месеци в болница в Берлин. При завръщането си в Москва през януари 2021 г. той беше арестуван и осъден на ефективно лишаване от свобода по старо дело с условна присъда. Организациите, свързани с Навални, бяха обявени за екстремистки, а негови сътрудници бяха задържани.

"Затваряме един, за да уплашим милиони." Речта на Навални пред съда
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:21 0:00

През януари тази година Русия включи и самия Навални в списъка си с "терористи и екстремисти", а два месеца по-късно опозиционерът получи още 9 години затвор. Съдът го призна за виновен по дело за измама и по дело за неуважение към съда.

"Кремъл е толкова бесен, че оцелях, че първо ме затвориха за 3,5 г., а след това ги увеличиха на девет", написа в събота той.

Разследване на Белингкат, Шпигел и Си Ен Ен от декември 2020 г. установи имената на хората, пряко извършили отравянето или участвали в подготовката му. Всички те са служители на ФСБ – руските тайни служби, които са наследник на КГБ.

Агентите са следили Навални из цяла Русия в екипи от по трима души. Почти всички участници в операцията са лекари или химици, работещи за ФСБ.

Данните за тях станаха известни, след като журналистите се сдобиха с трафични данни от телефоните и списъци на пътниците, летели до същите места и по същото време, в което и Навални. Кремъл обаче продължава да отрича да има връзка с отравянето.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG