Връзки за достъпност

Извънредни новини

Тайният охолен живот на зетьовете на Путин


Разследване на Радио Свободна Европа/Радио Свобода (RFE/RL) и Медуза разказва за Йорит Фаасен, за когото се смята, че поне за няколко години е бил съпруг на една от дъщерите на Владимир Путин
Разследване на Радио Свободна Европа/Радио Свобода (RFE/RL) и Медуза разказва за Йорит Фаасен, за когото се смята, че поне за няколко години е бил съпруг на една от дъщерите на Владимир Путин

За дъщерите на Путин се знае малко. Още по-неясна е ситуацията с техните съпрузи. Едно разследване повдига завесата на историята със съпруга на Мария Путина. Той е от Нидерландия, но вече не може да се прибере в родината си, защото живее охолно като приближен на руския президент.

Една сутрин в началото на март в предградието на Амстердам Даувендрехт местните жители с изненада откриват украинското знаме на ограда пред незастроен имот. На пощенската кутия те виждат залепен стикер, на който е изписано „AveMariaPutin“ (Аве Мария Путин). До стикера има и надпис на английски. Той гласи:

„На по-малко от 2 000 км. от Вашия мирен район има една свободна държава, която баща Ви унищожава. Невъзможно е да се свържем с него, даже и екзекутор не може да го спре, но родителите и децата са различно нещо. Молим Ви, вслушайте се в сърцето си, за да можете да стигнете до неговото и да спрете това безумно страдание. Умоляваме Ви, Мария Путина“.

Собственик на земята е 42-годишният нидерландски гражданин Йорит Фаасен. На 12 март пред разследващ нидерландски сайт той казва, че не се е прибирал в родината си от 16 години, както и че живее щастливо в Москва.

Причината той да е там е една жена, за която се смята, че е, или дълго време е била негова съпруга. Тя е Мария Воронцова – по-голямата дъщеря на Владимир Путин.

Заедно с по-малката си сестра Екатерина Тихонова, тя дълги години е държана в сянка. Двете са дъщери на Путин от брака с бившата му жена Людмила, който приключи през 2013 г. В началото на април те попаднаха в списъка със санкционирани от САЩ лица.

Бракът на Тихонова с милиардера Кирил Шамалов често е бил обект на внимание и за него се знае доста. Но нещата с Мария не стоят така.

Разследване на RFE/RL и Медуза вдига завесата пред Фаасен. В него са включени документи, регистрации на адреси, както и свидетелства на хора, близки до вътрешния кръг на Путин. Според някои от тях в момента той е изолиран, усеща се „в капан“ и се страхува да се върне в Нидерландия.

Пред нидерландски медии той определи информацията за брака му с Мария като „абсолютно грешни“.

Воронцова, Тихонова, Фаасен

Мария има медицинско образование от държавния университет в Москва. Тя има научни публикации, които е подписвала под името Мария Фаасен. В момента в публичното пространство използва фамилията Воронцова, като с тази фамилия присъства и в няколко от списъците със санкции, наложени от ЕС и Русия.

Името е с неясен произход, тъй като сред роднините на Путин и на бившата му съпруга няма никой с фамилията Воронцов. Фамилята на сестра й – Тихонова, изглежда е свързана с името на майката на Людмила Путина.

Няма ясна информация кога Мария се запознава с Фаасен. Снимка от средата на първото десетилетие на 21 век, препубликувана и от вестник Таймс, показва Мария по време на карнавал в чест на кралицата на Нидерландия в Лайден. Това е родният град на Фаасен.

В друга снимка от 2005 г., публикувана в нидерландски вестник, се вижда как Фаасен поставя табела на стъкло в Лайден, заедно с жена, която много прилича на Мария.

През 2009 г. същият вестник пише, че Фаасен и Мария вече живеят заедно в модерен пентхаус в центъра на града. Документи в кметството показват, че за това Фаасен е платил 700 хил. евро.

Техни съседи споделят, че често са виждали двойката да пазарува в местните магазини.

Според публикации в нидерландски медии двамата организират сватбена церемония в замък във Васенаар. Някои от присъствалите на сватбата тогава са цитирани да казват, че „родителите на булката не са присъствали, но там е била малката ѝ сестра“.

Побой на пътя край Рубльовка

През ноември 2010 г. в руски медии се появява новината за пребит нидерландски гражданин на име Йорит Фаасен. Инцидентът се случва на магистрала край Москва, а в него участват и московският банкер Матвей Урин и охраната му.

Урин и бодигардовете му са задържани само няколко часа по-късно от служители на Федералната служба за охрана (ФСО), която осигурява охраната на високопоставените политици, сред които и Путин. В операцията по задържането участва и шефът на московската полиция Владимир Колоколцев, който по-късно става вътрешен министър, се казва в репортажите оттогава.

Урин лежи повече от осем години в затвора. Мрежата от банки, които той контролира, е вкарана във фалит. Охранителите на Урин получават присъди в размер на между две и четири години.

Фаасен тогава е представян като член на управата на Газпром. Медиите не правят връзка между него и Мария Путина чак до 2016 г., когато Ню Йорк таймс пише по темата.

Адвокатът на Урин отказа да коментира случая пред RFE/RL, но според адвоката на един от бодигардовете в целия случай има много необичайни събития.

Някак си стана ясно веднага, че Фаасен не е случаен човек

„Някак си стана ясно веднага, че Фаасен не е случаен човек. Имаше слухове за негови закрилници от ФСБ“, каза адвокатът, който пожела да остане анонимен заради сигурността си.

Охолен живот и добра работа

През 2011 г. руският вестник Ведомости съобщава, че Фаасен е специалист по управление на недвижими имоти към Газпромбанк Инвест. По-късно той става вицепрезидент на фирмата Стройтрансгаз, която също е част на групата фирми около Газпром. На тази длъжност той получава офис от 60 м2 и служебен Лексус, пишат от изданието.

По думите на приближен до вътрешния кръг на Путин, през юли 2014 г. Фаасен и Мария прекарват няколко месеца разделени. Това се случва в момента, в който подкрепяните от Русия сепаратисти използват доставени от Русия системи, за да свалят самолета на Малайзийските авиолинии над Украйна. От полет MH17 загиват 298 души, а 198 от тях са граждани на Нидерландия.

Нидерландия започна съдебно дело, в което прокурорите представиха записи и други доказателства, показващи връзката на руски военни с инцидента.

След този случай, по думи на приближен до кръга на Путин, пожелал анонимност, руският президент е настоял Мария и мъжът ѝ да започнат да живеят за постоянно в Русия.

„Фаасен не беше готов за такъв живот, но нямаше друг избор“, казва още той.

През 2014 г. нидерландецът вече е част от строителната фирма RG-Development, която година по-рано е основана от близкия до Путин Аркадий Ротенберг. Фаасен застава начело на важен проект на компанията – строителството на централата на държавния гигант „Роснефт“ в центъра на Москва, казва служител на RG-Development, пожелал анонимност.

Фаасен работи в компанията до 2018 г., а според изтеклата му в интернет данъчна справка е получавал по 11 200 долара на месец.

Семейните връзки и псевдонимите в социалните мрежи

Хора от нидерландската диаспора в Москва твърдят, че познават Фаасен. Той се е появявал рядко, най-вече на празненства във връзка с националните празници.

Той винаги странеше от събиранията ни. Не излизаше никъде и почти не общуваше с никого“

„Той винаги странеше от събиранията ни. Не излизаше никъде и почти не общуваше с никого“, казва един нидерландски гражданин, който живее в Москва.

През 2020 г. руски журналисти, сред които и представители на Медуза, се натъкват на база данни, открадната от хакери и качена в хакерски форум. В тях има и кореспонденции на приближения до Путин Кирил Шамалов, който е бивш съпруг на сестрата на Мария - Екатерина.

Вътре е открит имейл, с който Шамалов изпраща самолетен билет на Фаасен до Амстердам през май 2011 г. В друг имейл се вижда покана от Шамалов за Фаасен за сватбата му с Екатерина Тихонова, която се състои през 2013 г. В имейлите има и списък с гости, сред които са Фаасен и Мария.

Въпреки че отива да живее сред близкия кръг на Путин, Фаасен не иска да изчезва от света на социалните мрежи. Дълги години той поддържа профили във Фейсбук и Телеграм. Там обаче се подвизава под псевдонима Петер Орно. Във Вконтакте той използва друг псевдоним – Peter de Grote, което се превежда като Петър Велики.

RFE/RL откри доказателства, според които Фаасен и Мария имат син - внук на Путин.

Според документи от атлетическото състезание „Starkids”, проведено през 2021 г., един от участниците, родени през август 2012 г. носи фамилно име Фаасен. Момчето е „представител на Нидерландия“ в документите на състезанието. Няколко снимки от 2018 г. показват участие на Фаасен в състезания по триатлон в Австрия.

Приближеният до кръга на Путин каза пред Медуза и RFE/RL, че Фаасен изпитва страх да се прибере в Нидерландия заради връзките си с Русия и Путин.

Той попадна във вътрешния кръг на Путин, за него има статии, журналистите го търсят и през роднините му, така че ще е невъзможно да се върне в Нидерландия

„Ако Фаасен се върне в Европа, определено няма да му е спокойно. Той попадна във вътрешния кръг на Путин, за него има статии, журналистите го търсят и през роднините му, така че ще е невъзможно да се върне в Нидерландия“, казва той.

Краят на приказката

Законовите връзки между Фаасен и Мария са много неясни. В Русия няма никакви доказателства за брачно удостоверение, издадено на двойката. Такова не е открито и в Нидерландия. В една от справките си за недвижимо имущество от 2019 г. Фаасен е посочил, че не е женен.

Според това, което RFE/RL и Медуза успяват да открият, Фаасен и Мария вече не са заедно.

През 2017 г. Мария ражда син от руснака Евгени Нагорни. За това свидетелстват двама души, както и база данни от полети.

Нагорни, който учи право, а по-късно работи като брокер, е част от най-голямата частна газова компания в Русия „Новатек“. Според публични данни от 2020 г. той си купува луксозен апартамент за поне 3.5 млн. долара.

Според публикуваните от хакери бази данни между октомври 2021 и януари 2022 г. до апартамента на Нагорни са направени 9 доставки на храна от Yandex Food. Доставките са за човек на име „Юри“. В Русия така са наричали Фаасен - заради първото му име Йорит. Телефонният номер, използван за поръчките за храна, е на Фаасен.

В същия апартамент са правени и доставки до телефон, който е собственост на ФСО. В онлайн апликация, която проверява изписването на телефонни номера, срещу него излиза надписът „асистентът на Мария“ или „адютантът на Маша“.

В друга база данни срещу телефони, използващи услуги от този адрес, излиза името „Мария Нагорная“.

Евгени Нагорни отказа да отговори на въпросите на Медуза и RFE/RL.

XS
SM
MD
LG