Връзки за достъпност

Извънредни новини

САЩ наложиха санкции на дъщерите на Путин


Катерина Тихонова (вляво) и Мария Воронцова, за които се смята, че са дъщери на руския президент Владимир Путин.

САЩ наложиха санкции на двете пълнолетни дъщери на руския президент Владимир Путин. Това съобщи Белият дом в сряда. Санкционирани са още външният министър Сергей Лавров, неговата съпруга и дъщеря, както и две водещи руски банки.

Новите санкциите са част от пакет от наказателни мерки, които целят да окажат натиск върху Москва. Те бяха предизвикани от свидетелствата за убийства на цивилни и възможни военни престъпления, извършени от руските сили в Буча и други градове в покрайнините на Киев.

Под обхвата на новите американски санкции попада банковият гигант Сбербанк, който е най-голямата финансова институция в Русия, както и частната Алфа банк, чиито основни акционери са смятани за близки до най-близкото обкръжение на Путин.

Самият Владимир Путин беше лично санкциониран от Запада за първи път на 25 февруари, ден след като руските сили нахлуха в Украйна. Такива мерки бяха наложени и върху други висши длъжностни лица, включително политически свързани бизнесмени и олигарси като Роман Абрамович.

Двете пълнолетни дъщери на Путин - Екатерина Тихонова и Мария Воронцова, са от брака му с вече бившата му съпруга Людмила.

37-годишната Воронцова, за която се смята, че има медицинско образование, е съсобственик на инвестиционна компания в сферата на здравеопазването.

35-годишната Тихонова привлече общественото внимание преди около десетелитие, когато започна да се изявява като танцьорка в дисциплината акробатичен рокендрол. По-късно тя става директор на Innopraktika, държавен проект на стойност 1,7 милиарда долара за изграждане на научен и изследователски център към Московския държавен университет.

Тихонова преди това беше омъжена за сина на влиятелен банкер, свързан с Кремъл, на име Николай Шамалов. Съобщава се, че двойката се е развела през 2018 г.

Миналата година Тихонова се появи в публично на Международния икономически форум в Санкт Петербург. В руските медии тя не беше идентифицирана като дъщеря на Путин.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG