Връзки за достъпност

Извънредни новини

Виновно е фенерчето. Как да се опазиш от бунта на "новите хора"


Демонстрация в защита на Алексей Навални в Санкт Петербург, 23 януари 2021 г.
Демонстрация в защита на Алексей Навални в Санкт Петербург, 23 януари 2021 г.

Може ли да се забрани снежен човек, а после и фенерчето от телефона? Руският опит от последните двайсет дни показва, че това е напът да стане факт.

В сряда депутат от руската Дума каза, че обмисля промени в законодателството, които да предотвратят използването на фенерчета в жилищните квартали.

Юрий Швиткин е заместник-председател на парламентарната комисия по отбрана и депутат от управляващата партия "Единна Русия". Според него вечер хората трябва да си почиват, а не да им се свети в очите от прозорците на околните сгради.

Къде са хората, арестувани в Русия заради протестите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:33 0:00

Работата, разбира се, е другаде. За 14 февруари е насрочен протест на опозицията, свикан от Фонда за борба с корупцията (ФБК) на Алексей Навални. В призива се казва хората да излязат пред домовете си с фенерчета в ръка.

Алексей Навални е най-известният критик на президента Путин. През август той беше отровен с Новичок, през януари - арестуван, а в началото на февруари - осъден на лишаване от свобода ефективно по стара условна присъда, която е нарушил.

Десетки хиляди участваха в митингите в защита на Навални. Според единствената изследователска група, проучвала състава на протестиращите, 40% от участниците са били "нови хора" - такива, които за първи път се включват в демонстрации.

"Вова, всичко между нас приключи"

"Скоро ще забранят и Свети Валентин", пошегува се един журналист, забелязал датата, за която е свикан протестът от хората на Навални. А може и да си е спомнил историята на един снежен човек в село, близо до Полярния кръг. Жената, която го беше направила, беше откарана в полицията да дава обяснения. Причината е в табелката, която държи снежният човек: "Вова, всичко между нас приключи".

На руски Вова е умалителното за Владимир. Като Владимир Путин.

Направих масов митинг пред къщи.
Елена Калинина

Жената се казва Елена Калинина и живее в дървена къща с двор в село Зачачие. Всъщност е направила общо четири снежни фигури, всяка от които е издигнала по един плакат, точно пред входа на къщата. Ето и останалите три лозунга: "Долу царя", "Мир за колибите, война за дворците", "Тази страна е моя".

Направих масов митинг пред къщи, шегува се Калинина пред Радио Свобода. Селото й наброява само 108 постоянни жители и няма полицейски участък, така че жената е отведена от полицаи, дошли от близкото по-голямо село. Табелките на снежните човеци са иззети за графологична експертиза.

Лозунгът за колибите и дворците е препратка към филма "Дворец за Путин", направен от екипа на Алексей Навални. В него се показва огромна сграда на брега на Черно море, за която авторите твърдят, че принадлежи на руския президент. Самият Путин отрече това. По-късно близкият приятел на президента Аркадий Ротенберг каза, че "дворецът" е негов.

Ами ако светнеш с фенерче?

Депутатът Юрий Швиткин надали ще успее да забрани светенето с фенерчета до деня на Свети Валентин, понеже дотогава остават само два работни дни. Но той твърди, че правоохранителните органи ще проучат "конкретните случаи", както и призивите за участие в тази форма на протест.

Всъщност призивът е само един и беше отправен от Леонид Волков, който ръководи мрежата от сътрудници на Навални в Русия. Преди седмица той призова да се прекратят масовите протести, които доведоха до арестуването на повече от 10 000 участници, съпроводено с насилие и многобройни нарушения на човешките права.

Леонид Волков беше обявен за издирване. Твърди се, че е призовавал и децата да протестират

Във вторник Волков лансира идеята за друга форма на протест - тази за светенето с фенерчета. А накрая дойде сряда, в която той беше обявен за "междудържавно издирване" - формула, която означава, че той ще бъде търсен на територията на бившите съветски републики, влизащи в състава на Общността на независимите държави. Самият Волков е в Западна Европа, без да е ясно в коя точно страна се намира.

Обвиняват го в това, че е публикувал видеоклипове, в които е призовал ученици да участват в масовите протести, макар че не е известно да е призовавал към такова нещо. На вълната на това обвинение обаче Русия въведе нова длъжност в руските училища - на съветници, които да обясняват на децата, че не бива да ходят на незаконни митинги.

Нови наказания

Първите масови протести в Русия се проведоха на 23 януари. Оттогава властите внесоха или вече одобриха още по-тежки наказания за някои нарушения. В сряда бяха приети нови глоби за доставчиците на интернет, които не предоставят на властите данни за потребителите. Те вече ще се наказват с глоби от 500 хил. до 6 млн. рубли (от 5 500 до 67 хил. евро).

Руската Дума ще въведе наказания за хората, които предлагат да се въведат санкции срещу Русия

На първо четене мина и една поправка в Наказателния кодекс, която криминализира предложенията за въвеждане на санкции срещу Русия. Текстът беше внесен след като Алексей Навални призова ЕС и САЩ да наложат санкции на 35 руски политици и бизнесмени, като блокират имуществото им в чужбина.

В някои университети протичат други процеси - трима студенти в Астрахан загубиха студентските си права след като участваха в протестите, същото сполетя и преподавател от колеж в Новосибирск.

Що се отнася до хилядите арестувани, повечето от тях са все така задържани. Разпитват ги най-вече за скандирането "Путин е крадец" и проучват кой от тях е викал това, за да им повдигнат обвинение по члена от Наказателния кодекс, който криминализира оскърбленията по адрес на представители на властта.

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

XS
SM
MD
LG