Връзки за достъпност

Извънредни новини

Русия издаде заповед за ареста на водещ сътрудник на Навални


Леонид Волков
Леонид Волков

Руски съд издаде заповед за ареста на Леонид Волков, близък сътрудник на руския опозиционен политик Алексей Навални. Часове по-рано той беше обявен за издирване. Заповедта за ареста му е издадена на 10 февруари от съд по искане на Следствения комитет на Русия.

Леонид Волков ръководи мрежата от сътрудници на Навални в Русия. В момента той се намира извън страната, но не е ясно в коя държава е.

Волков е обвинен, че е призовал непълнолетни да участват протестите в защита на Алексей Навални, които започнаха след ареста му на 17 януари и продължиха, след като той беше осъден на лишаване от свобода.

Опозиционерът беше в Германия, където се лекуваше след отравяне с Новичок, за което обвинява руския президент Владимир Путин. Той беше задържан още на летището при завръщането си в Русия. Преди седмица Навални беше осъден на 3 години и половина лишаване от свобода. Според съдиите той е нарушил условията на стара условна присъда по време на лечението си в Германия.

Арестът и присъдата на Навални предизвикаха мащабни протести в Русия. Общо над 10 000 души бяха арестувани. Има свидетелства за насилие над протестиращите от полицаите. Сред задържаните имаше и непълнолетни. Това беше причината руското министерство на образованието да изпрати в училищата чиновници, които ще обясняват на децата да не ходят на забранени политически мероприятия.

Много от близките сътрудници на Навални бяха арестувани. Сред тях са брат му Олег, адвоката на Фонда за борба с корупцията Любов Собол, говорителката на Навални Кира Ярмиш. За кратко беше задържана и съпругата на опозиционера Юлия. Руската информационна агенция Интерфакс съобщи в сряда, че тя е напуснала Русия и е заминала за Германия. Тази информация не е потвърдена.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG