Връзки за достъпност

Извънредни новини

Новият "картов туризъм". Руснаци пътуват до чужди банки, за да избягат от санкциите


Руската централна банка и всички останали финансови институции в страната са под западни санкции и руснаците могат да използват дебитните и кредитните си карти само в родината си
Руската централна банка и всички останали финансови институции в страната са под западни санкции и руснаците могат да използват дебитните и кредитните си карти само в родината си

След като Русия започна войната срещу Украйна и много западни страни ѝ наложиха тежки санкции, под тях попаднаха и банките. Заради това руснаците не могат да плащат с карти извън страната и да използват чуждестранни платежни услуги. Така се появи „картовият туризъм“ в чужбина.

Когато картата ти спре да работи и не можеш нито да пътуваш с нея, нито да пазаруваш онлайн, тогава започваш да търсиш решения. Много руски граждани започнаха да пътуват с една единствена цел - да си извадят банкови карти в някои бивши съветски републики, Турция или други държави, които не подкрепят санкциите срещу Москва.

Най-популярни дестинации са страните от Централна Азия, като Киргизстан, Таджикистан, Казахстан, Узбекистан. Туристически блогъри от Русия масово споделят впечатленията си от тези места и разказват как са организирани банковите услуги там.

Първоначално Степан Лошкарев възнамерява да отиде в Беларус за карта, но след това променя решението си - притеснява се, че Минск може да стане следващият обект на западни санкции заради помощта към Кремъл във войната. Затова избира Ташкент, столицата на Узбекистан. Самолети от Москва летят натам няколко пъти на ден, а банковите клонове с радост отварят врати за "туристи" от Русия, разказва Current time.

„Бяхме 176-и по ред, така че отидохме в по-малък офис, в покрайнините, където бяхме 20-и. Човекът в банката ми каза, че виждат по-често червен (руски - б.р.) паспорт, отколкото зелен - местният, узбекски. Всичко е за нас, за руснаците. Всички банки издават карти като луди", казва Лошкарев и показва чисто новата си платинена Visa.

Той разказва, че получаването на такава карта изисква само местна SIM карта, адресна регистрация, която може да се направи в хотел, и няколко работни дни чакане. След като получите картата, можете да се върнете в Русия и свободно да използвате западни услуги и така да заобиколите санкциите.

"Освен това имам желание да отида в Европа, да купя неща, които са 2-3 пъти по-скъпи в Русия. И искам да ги платя там. Сега имам карта, като бял човек, мога да плащам всичко както преди, в долари, във Финландия, Германия или някъде другаде. А да имаш пари в брой тук (в Русия) е такова удоволствие", обяснява Лошкарев.

Руснаци правят подобни пътувания и до Казахстан. Там, за да получат банкова карта, освен местна SIM карта, се нуждаят и от IIN - индивидуален идентификационен номер. Което не е пречка - може да се направи за един ден. А общо, за да си извадят банкова карта, чакат около пет дни.

В Беларус е по-сложно, но пак може

Все пак, има и такива, които пътуват до Беларус. Виталий Шахматов наскоро се е върнал от там с цели четири банкови карти, издадени в различни банки.

„Имам Belkart-Mir, имам MTBank, имам още две карти Alfa: една в евро, една в беларуски рубли“, изброява той и казва, че са му нужни, за да плаща за западни услуги - акаунт в Google, Netflix, Zoom.

И в Беларус е нужно да имаш местна SIM карта, преди да отидеш в банката, но нещата не са толкова прости, когато става дума за руснаци.

"Това може да стане чрез Qiwi или с още по-сложна схема - от нашия Мир да прехвърлите към Belkart-Mir и от Belkart-Mir да теглите към беларуската Mastercard. Има комисионна, тоест губиш пари от разликата в обменните курсове на беларуската рубла към руската рубла. Но ако не са хиляди евро, а плащате за услуги, тогава това е незначителна загуба", разкрива Шахматов схемата.

Допълва, че в банката в Минск е имало голяма опашка, чакал два часа, защото там все още не са толкова дигитализирани, колкото в Русия.

"И имаш усещането, че в Беларус самите банки не разбират напълно нуждите на клиента“, допълва руснакът.

Новият бизнес на туристическите агенции

Спрямо миналата година банките в Беларус са увеличили издаването на карти с над 11%, банките в Узбекистан - с над 26%, а Киргизстан - с почти 40%. Какъв дял от тези карти се пада на клиенти от Русия, все още не е известно.

Но „турове за карти“ сега се продават от много руски туристически агенции, които организират пътувания до тези страни. Те обещават, че клиентите ще бъдат посрещнати на летището, настанени в хотел, ще им бъде организирана обиколка на града и след това ще бъдат откарани до Центъра за обработка на документи и банката.

"Такава обиколка има за цел да съчетае бизнеса с удоволствието. Пътникът пристига в дадена страна, прекарва там сравнително кратко време, обикновено 5 дни, през които има възможност да получи карта и да види самата държава в същото време“, казва Анастасия Бражникова - директор на туристическа агенция Youtravel.me.

"По често такива обиколки правят хора от големите градове в Русия, те са свикнали да пътуват много, особено тези, които често са били зад граница, включително в ЕС. Те не се притесняват от плащането на услуги с карти. Сега за тях единственият начин да плащат е в брой. За мнозина това е бариера и допълнителен стрес", добавя тя.

Туристическата агенция продава тези пътувания за $600. Поне „обиколката за карти“ на Степан Лошкарев до Ташкент е струвала приблизително толкова. Пътуването на Виталий Шахматов до Минск е било на половината на тази сума.

„Тъжно е, разбира се, но нямаме друг избор. Мисля, че само иранци са били по-зле 40 години. Но ако искаш да живееш добре, трябва да намериш начин", казва Шахматов.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG