Връзки за достъпност

Извънредни новини

Полша, Естония, Латвия и Литва няма да приемат руснаци дори с европейски визи


От ляво на дясно на снимката са президентите на Литва, Латвия, Полша и Естония по време на посещение в Киев през април.
От ляво на дясно на снимката са президентите на Литва, Латвия, Полша и Естония по време на посещение в Киев през април.

Полша и трите балтийски държави Литва, Латвия и Естония съобщиха, че са взели съвместно решение да забранят достъпа до техните страни за повечето руснаци, включително и за такива, които имат визи за Европейския съюз. Забраната очакват да въведат до 19 септември.

В края на август Европейският съюз премахна облекчения визов режим за граждани на Русия. В решението беше оставена и възможност страните членки да въведат и собствени по-строги ограничения. Още тогава държавите, граничещи с Русия, казаха, че обмислят такива.

В съвместно изявление Естония, Латвия, Литва и Полша казват, че причините за този ход са нарастващите опасения за сигурността в четирите държави, както и „значителният и нарастващ приток“ на руснаци към териториите им. Те са резултат от руската инвазия в Украйна, която продължава вече повече от 6 месеца.

В изявлението се казва, че Естония, Латвия, Литва и Полша „са се договорили за общ регионален подход и с настоящото изразяват своята политическа воля и твърдо намерение да въведат национални временни мерки за руски граждани, притежаващи визи за ЕС“.

Целта е справяне със заплахите за обществения ред и сигурността и ограничаване на влизането в Шенгенското пространство на руски граждани, пътуващи с цел туризъм, култура, спорт и бизнес, допълват още те.

Те подчертават, че координираният ход „не е директна забрана за влизане и общоприетите законни изключения ще останат в сила за дисиденти, хуманитарни случаи“ и няколко други обстоятелства, включително дипломатически мисии и руснаци със семейни връзки в страните.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG